FESTIVAL NOVOG BRITANSKOG FILMA

16– 19. FEBRUAR 2017. | kulturni CENTar BEograda

Pridružite nam se na jedinstvenom međunarodnom festivalu posvećenom britanskom filmu – PlayUK. Od 16. do 19. februara, publika u šest gradova Zapadnog Balkana će moći da pogleda deset filmskih premijera britanskih autora koji su privukli dosta pažnje na nekim od najvažnijih svetskih filmskih festivala. 

Festival će otvoriti "T2 Trejnspoting", nastavak jednog od kultnih britanskih filmova. Tokom četiri dana trajanja festivala, na hiljade ljubitelja filma biće u prilici da pogledaju neke od najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova koji dolaze iz Velike Britanije.

Ulaznice mogu da se pronađu u prodaji na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, po ceni od 300 dinara.

FORMAT FESTIVALA

Zbog jakog uticaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen savremene globalne kulture. Takav fenomen zaslužuje i poseban format.

PlayUK istovremeno organizujemo u šest gradova Zapadnog Balkana, pa će publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju  i Tirani u isto vreme moći da uživa u deset filmskih premijera – šireći ljubav prema britanskom filmu širom Zapadnog Balkana.

PROGRAMSKI FOKUS

Tematski, "PlayUK" ima mnogo slojeva. U svetu dinamičnih promena u kom politika utiče na odnose širom planete, naš cilj je da prikažemo filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rešenja u teškim vremenima.

Još jedan nivo na koji želimo da ukažemo je jak uticaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga ćemo prikazati i filmove o muzici, muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini i uticaju koji imaju na naše društvo. Jasno je da smo zbog toga rešili da festival otvorimo filmom "T2 Trejnspoting" koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih.

Na kraju, PlayUK slavi film kao vid umetnosti, medij koji se lako prilagođava promenama koje sa sobom nose nove tehnologije. Film se stalno menja i pronalazi način da ujedini svoju publiku. To je nešto što će PlayUK i ovog puta pokazati.

PlayUK se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

BUDITE DEO IZLOŽBE O TREJNSPOTINGU

BEograd | PODGORICA | PRIZREN | SARAJEVO | SKOPlJE | TIRANA 

Kulturni centar Beograda

British Embassy black

Film in Serbia black

Share this