Damien Hirst Novi Sad

Nova religija predstavlja izložbu jednog od najznačajnijih svetskih umetnika, koja je bila predstavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 2. septembra do 14. oktobra 2016. Više od 34.000 ljudi posetilo je izložbu.

Ova izložba istražila je složeni odnos između smrtnosti i vere kao i fascinacije naukom i tehnologijom; teme centralne za dugogodišnju karijeru Damien Hirsta kao provokativnog i ponekad kontroverznog umetnika. Četrdeset i četiri štampana otiska i četiri skulpture koje čine Nova religiju funkcionišu kao ciklus sa freski - krećući se od stvaranja sveta, preko Puta krsta do Sudnjeg dana . Otisci okružuju oltar koji se sastoji od kedrovog krsta okovanog pilulama umesto dragog kamenja, dečije lobanje, velike pilule isklesane od mermera i od srca obmotanog bodljikavom žicom i probušenog iglama i žiletima. Hirstova vizija je brak svetog i profanog, kontemplacija o krhkosti života i potrage za dugovečnošću.

Damien Hirst izložba
„Niko nije očekivao ovakav stampedo na novosadski Muzej.” - Politika
Damien Hirst izložba
''Meni je sada jasno zašto se British Council smatra vodećom svetskom organizacijom u oblasti kulture.'' - Sanja Kojić Mladenov, u vreme izložbe Direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine
Damien Hirst exhibition
Cela izložba dolazi spakovana u samo jednoj kutiji iako broji skoro 50 dela. 
Damien Hirst izložba
Organizovali smo specijalno vođenje kroz izložbu od strane poznatog srpskog vizuelnog umetnika Uroša Đurića. 
Damien Hirst izložba
Izložba je imala preko 34,000 posetilaca koji su mogli da uživaju u radovima jednog od najvećih savremenih umetnika iz Velike Britanije.