16 –19 FEBRUAR 2017 | KULTURNI CENTAR BEOGRADA

PlayUK je zaista jedinstven događaj koji slavi britanski film. Od 16. do 19. februara 2017. godine, publika u šest gradova Zapadnog Balkana po prvi put gleda je u isto vreme deset filmskih premijera britanskih autora, koji su zavredili veliku pažnju na najrelevantnijim filmskim festivalima.

Počevši od T2 Trainspotting-a na otvaranju događaja, hiljade ljubitelja filma doživele su najbolje od savremenih filmskih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije tokom četiri dana trajanja festivala. Program sa festivala pogledajte ovde.

FORMAT

Kinematografija Velike Britanijee snažno utiče na naš svakodnevni život, način na koji govorimo i šalimo se, a u isto vreme već decenijama predstavlja jedinstveni fenomen u globalnoj savremenoj kulturi. Ovakav fenomen zaslužuje poseban format. Pokrenuli smo PlayUK u šest različitih gradova na Zapadnom Balkanu gde su premijere deset filmskih ostvarenja bile projektovane istovremeno u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani - i na taj način se buzz britanskog filma proširio celim Zapadnim Balkanom.

FOKUS PROGRAMA

U svom prvom izdanju PlayUK je obraživao višeslojne teme. Kako svet prolazi kroz brze promene, politika uvodi nove formate odnosa u svetu, naš cilj je bio da uključimo filmove koji slave ljudsku otpornost i sposobnost da se pronađu odgovori i rešenja u teškim situacijama.

Jedan od slojeva našeg festivala odnosio se na snažan uticaj britanske muzike na ovaj deo sveta. Zato smo pregledali niz filmova koji se fokusiraju na muziku, muzičke grupe, njihovo nasleđe i njihov uticaj na naša društva. Očigledno, to je razlog što smo odlučili da otvorimo događaj sa T2 Trainspotting-om koji je ponovo ujedinio originalne likove jednog od najuticajnijih filmova devedesetih.  

Na kraju, PlayUK je slavio film kao umetničku formu, medij koji je prilagodljiv promenama koje su započele nove tehnologije. Film se uvek menja i pronalazi svoj put do publike i ujedinjuje istu. Ovo je nešto što je PlayUK još jednom dokazao.

BELGRADE | PODGORICA | PRIZREN | SARAJEVO | SKOPJE | TIRANA