U martu 1989. godine, dok je radio u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (poznat kao CERN), britanski inženjer i kompjuterski naučnik Tim Berners-Li napisao je predlog pod nazivom "Upravljanje informacijama".

Njegova ideja postala je svetska mreža i katalizator jednog od najvećih perioda promene u ljudskoj istoriji, preobražavajući ne samo način na koji komuniciramo, već i kako stvaramo, pa čak i kako sebe doživljavamo kao ljude.

Serijal Anyone//Anywhere slavi 30. godišnjicu www-a i gleda na prošlost, sadašnjost i budućnost – odakle dolazi, u kakvom je stanju sada, i što je najvažnije, kuda ide. Uticaj mreže je bio ogroman. Ovaj izum je 2014. godine nadmašio sve ostale predloge na listi British Council-a "80 trenutaka koji su oblikovali svet" i tom prilikom pobedio je izum penicilina, Drugi svetski rat i teroristički napad 11. septembra.

Reći da je web uneo revoluciju u svaki element našeg života postao je kliše, ali je s druge strane teško zamisliti neki aspekt naše života koji nije pogođen promenama koje je doneo web. Vesti, biznis, politika, zdravstvo, obrazovanje, kultura, zabava, šoping – sve je pretrpelo radikalne promene.

Iako je budućnost web-a neizvesna, jedno je sigurno: mi smo na raskršću. Ako želimo mrežu koja je zaista dostupna svakome, bilo gde, onda se suočavamo sa teškim izborima o tome ko ima moć da mrežu koristi, oblikuje i na kraju kontroliše. Ali ovi izazovi predstavljaju i čitav niz uzbudljivih mogućnosti.

Anyone//Anywhere želi da pokrene ovaj razgovor, da postavi pitanja i predstaviti niz stavova britanskih i međunarodnih stručnjaka o tome šta bi ti izazovi i mogućnosti mogli biti. Istražite pet tema ovog serijala kroz sadržaj na mikrosajtu Anyone//Anywhere,  pogledajte projekte koje podržavamo i pridružite se razgovoru na mreži pod hashtagom #AnyoneAnywhere.