Program za producente u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana ulazi u novu fazu, s uspešno odabranim učesnicima i njihovim uzbudljivim projektima koji će se ovog proleća i leta odvijati u Srbiji.

Creative Producers je program koji producentima na početku karijere u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana nudi mogućnosti profesionalnog razvoja i finansiranja projekata kroz koje će unaprediti svoje veštine i kapacitete, izgraditi nove mreže i učestvovati u koprodukcijama. Program je osmišljen s ciljem da kreativnom sektoru u ovim zemljama pomogne u stvaranju održivih lokalnih zajednica dobro povezanih s relevantnim sektorima na međunarodnom nivou i dobro upućenih u sve aspekte svojih delatnosti, od kreativne vizije i tehničkih izazova do budžeta, logistike i publike.

Program je u novembru 2021. godine pokrenut otvorenim pozivom za podnošenje prijava, nakon čega je iz ove regije odabrano 14 uspešnih kandidata koji su učestvovati u onome što je usledilo: dve nedelje onlajn razvojnih radionica pod vodstvom agencije Curated Place. Ova mančesterska produkcijska agencija vodila je učesnike kroz proces osmišljavanja kreativnih projekata i ponudila im, između ostalih vrednih znanja i veština, smernice za jasnu formulaciju ideja, kao i za praktična razmatranja o mestu, vremenu i načinu realizacije tih ideja, te – što je ključno – za određivanje ciljne publike.

Ova faza je uspešno okončana u februaru 2022. godine, nakon čega su producenti prezentovali završne verzije svojih projekata programskom timu i dobili zeleno svetlo i sredstva za početak početne faze projekata – s utvrđenim datumima i logistikom.

Krajem proleća počinje ukupno 14 projekata koji će se tokom leta odvijati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Uspešni kandidati iz Srbije organizovaće između juna i septembra tri uzbudljive javne manifestacije. U produkciji Andreja Ostroškog Dekadence, u Beogradu će se u junu održati ekstravagantni dvodnevni dreg festival pod nazivom "DRAGOSLAVIA X LIVE" koji će okupiti scene LGBTQ+ i dreg kraljice i kraljeve iz celog regiona. Potom, takođe u junu, kroz imerzivno teatarsko iskustvo pod nazivom "Dom je tamo gde se osećamo dobro" obradiće se tema kolektivne traume u vezi sa ratnim konfliktom. Producent ovog projekta je Uroš Ranković. A u septembru će, u okviru 56. teatarskog festivala BITEF, Ksenija Đurović i Nađa Marjanović izvesti predstavu "LJUBAV" britanskog autora Aleksandra Zeldina.

Naši kreativni producenti imaju sve – inspirativne sveže ideje i energični poriv da ih realizuju! Njihove produkcije sigurno će se dopasti raznolikoj publici željnoj nezaboravnih i zanimljivih iskustava ove sezone!