Program za producente u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana ulazi u novu fazu, s uspešno odabranim učesnicima i njihovim uzbudljivim projektima koji će se ovog proleća i leta odvijati u Srbiji.

Creative Producers je program koji producentima na početku karijere u kreativnim industrijama zemalja Zapadnog Balkana nudi mogućnosti profesionalnog razvoja i finansiranja projekata kroz koje će unaprediti svoje veštine i kapacitete, izgraditi nove mreže i učestvovati u koprodukcijama. Program je osmišljen s ciljem da kreativnom sektoru u ovim zemljama pomogne u stvaranju održivih lokalnih zajednica dobro povezanih s relevantnim sektorima na međunarodnom nivou i dobro upućenih u sve aspekte svojih delatnosti, od kreativne vizije i tehničkih izazova do budžeta, logistike i publike.

Program je u novembru 2021. godine pokrenut otvorenim pozivom za podnošenje prijava, nakon čega je iz ove regije odabrano 14 uspešnih kandidata koji su učestvovati u onome što je usledilo: dve nedelje onlajn razvojnih radionica pod vodstvom agencije Curated Place. Ova mančesterska produkcijska agencija vodila je učesnike kroz proces osmišljavanja kreativnih projekata i ponudila im, između ostalih vrednih znanja i veština, smernice za jasnu formulaciju ideja, kao i za praktična razmatranja o mestu, vremenu i načinu realizacije tih ideja, te – što je ključno – za određivanje ciljne publike.

Ova faza je uspešno okončana u februaru 2022. godine, nakon čega su producenti prezentovali završne verzije svojih projekata programskom timu i dobili zeleno svetlo i sredstva za početak početne faze projekata – s utvrđenim datumima i logistikom.

Krajem proleća počinje ukupno 14 projekata koji će se tokom leta odvijati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Naši kreativni producenti imaju sve – inspirativne sveže ideje i energični poriv da ih realizuju! Njihove produkcije sigurno će se dopasti raznolikoj publici željnoj nezaboravnih i zanimljivih iskustava ove sezone!

Dragoslavia

Format: Festival dreg umetnosti

Organizacija / Producent: Kulturnacija / Andrej Ostroški

Datum(i): 10. i 11. juni 2022.

Lokacija: Beograd

DRAGOSLAVIA – Live x Beograd je umetnički festival koji će kroz panele i radionice predstaviti talente 20 regionalnih i lokalnih dreg izvođača. Kulminacija festivala je spektakularni drag show koji će, slaveći dreg umetnost u duhu mota našeg kolektiva – „Sestrinstvo i jedinstvo!“ – pokazati fantastičnu raznolikost Dragoslavije – drag kraljeva, kraljica i svih onih između made in Balkan. Glavni događaji festivala biće dostupni lokalnoj i globalnoj publici preko livestreama.

LJUBAV

Format: pozorišna predstava

Organizacija / Producenti: BITEF / Nađa Marjanović i Ksenija Đurović

Datum(i): septembar – oktobar 2022.

Lokacija: Beograd

Festival BITEF, jedna od najvećih manifestacija savremenih scenskih umetnosti u ovom delu Evrope, omogućio je da se u Beogradu prvi put odigra predstava Aleksandera Zeldina, britanskog dramaturga, pisca i pozorišnog reditelja. BITEF će biti i domaćin Susreta s autorom, javnog razgovora koji će se održati nakon premijere, a u kojem će gospodin Zeldin pružiti uvid u svoj kreativni proces i otkriti zašto mu je draga LJUBAV. Nastojaćemo organizovati i besplatna predavanja za studente renomiranih dramskih i filmskih škola u zemlji. LJUBAV je drugi deo triptiha 'Nejednakosti' (drame 'Deseta briga (Beyond Caring)', 'Ljubav i vera (LOVE and Faith)' i 'Nada i milosrđe (Hope and Charity)'). LJUBAV će nam na 56. festivalu BITEF pokazati – u Luci Beograd – lične priče o porodici i ljubavi u vremenu u kojem živimo.

U drugoj polovini septembra biće održan festival koji postavlja pitanja o radu – kako radimo, za koga radimo i kakva je pozicija rada u našim i životima naših najmilijih?

„Uoči Božića tri porodice su smeštene

u skučeni privremeni nužni smeštaj.

Sredovečni muškarac i njegova starica majka,

mlada porodica s bebom na putu,

jedna žena tek pristigla iz Sudana.

Stranci jedni drugima.

Zajedno silom prilika.

Nema ličnih prostora.

Kako se bliži Božić, a čini se da će niko od njih neće dobiti dom, svi dolaze do tačke ključanja.”

Dom je tamo gde nam je dobro

Format: Imerzivno teatarsko iskustvo

Organizacija / Producent(i): Aska Art / Uroš Ranković

Datum(i): 

Lokacija: Beograd

Projekat Dom je tamo gde nam je dobro zamišljen je kao imerzivno teatarsko iskustvo koje leči kolektivne traume, a izvodiće se na različitim lokacijama u Beogradu, tokom sedam dana. Kroz kolažnu strukturu pet različitih priča, koje se prepliću, umetnik kreće u obilazak rekonstruisanog sećanja na jedan traumatičan događaj – NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Cilj je tretirati misli kao kognitivne retrospekcije, suočiti se s njihovom vezom s početnim događajem da bi se ublažila bol i preduzeli prvi koraci ka razumevanju traume. Ovaj projekat će se odvijati na nekoliko različitih lokacija u Beogradu, kako bi publika mogla da doživi fizičku promenu prostora nakon traume bombardovanja.