O izložbi "Nova religija"

Sećam se da sam razmišljao o tome da životu postoje četiri važne stvari: religija, ljubav, umetnost i nauka.  Čini se da je među njima u ovom trenutku nauka ona prava. Kao i religija, nauka pruža tračak nade da će na kraju možda sve biti kako treba."

Dejmijan HeRST O "NOVOJ RELIGIJI"

Različiti elementi koji čine "Novu religiju" stvaraju kapelu posvećenu želji, želji da se smrtnost drži pod kontrolom, ali ta želja ne može u isto vreme da pomogne i u suočavanju sa smrću. 

Četrdeset i četiri grafike rađene u tehnici sitoštampe i četiri skulpture koje čine "Novu religiju" funkcionišu kao ciklus fresaka – počevši od "Stvaranja sveta", preko "Puta krsta", do "Poslednjeg suda" –  koje okružuju oltar i krst od kedra optočen pilulama u obliku dragulja, livenu dečiju lobanju od srebra i srce obmotano bodljikavom žicom, izbodeno srebrnim iglama i žiletima, kao i veliku mermernu pilulu. Ovi eksponati okruženi ciklusom grafika potvrđuju Herstovu viziju kao brak svetog i profanog, kontemplaciju o krhkosti života i potrage za dugovečnošću. 

"Nova religija" je prvo predstavljanje umetničkih radova Dejmijana Hersta u Srbiji. Nakon postavke u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, izložba "Dejmijan Herst: Nova religija" će nastaviti svoju turneju u Kazahstanu.

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.