PlayUK 20/21 je razigrani i inspirativni digitalni program koji okuplja kreativce koji rade u industriji video igara širom Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana. Ovog puta vam predstavljamo potpuno nove digitalne serije u sklopu PlayUK 20/21 i prve serije dvosedmičnih stručnih salona. Pristupite našoj web stranici sa svim informacijama o salonima i događajima putem linka ispod! Dođite i pridružite nam se:

PlayUK 20/21 Saloni

Nakon niza uzbudljivih programa koji uključuju ne samo događaje koji su se u poslednje tri godine uživo odigravali u većim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, nego i uspešnih onlajn sesija održanih između marta i avgusta 2020. godine, British Council sa zadovoljstvom objavljuje da je za početak spremna i sledeća sezona PlayUK! 

PlayUK je platforma kroz koju British Council podržava kreativnost u digitalnoj umetnosti, nudi pristup novim veštinama i znanju, te stvara i jača interakciju između umetnosti i tehnologije. Kroz ostvarivanje veza između britanskih i praktičara raznih digitalnih i umetničkih disciplina iz zemalja Zapadnog Balkana, PlayUK istražuje teme kao što su kodiranje, hardver, igre i performansi, teorije igara, virtuelna stvarnost, veštačka inteligencija, proširena stvarnost, animacija, imerzivni mediji, kreativno računarstvo, narativni dizajn i ostali digitalni postupci u umetnosti, time stvarajući jedinstvene veze između kreativnog i tehnološkog sektora.   

Ove sezone sarađujemo sa Marie Foulston, višestruko nagrađivanom kreativnom producentkinjom revolucionarnih izložbi, video-igara, instalacija i digitalnih projekata. Oduševljeni smo što je Marie osmislila program podjednako interesantan i inspirativan kako za profesionalce, tako i za digitalne entuzijaste. Marie je 2019. godine proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena britanske industrije video-igara. Radila je i kao kustoskinja video-igara za čuveni V&A / Victoria & Albert, vodeći svetski muzej primenjene umetnosti i dizajna, a u svom portfoliju se može pohvaliti i godinama saradnje s vodećim studijima za video-igre kakvi su Nintendo i Naughty Dog. Njen skorašnji kustoski rad na digitalnoj izložbi Videogames: Design/Play/Disrupt dospeo je na brojne naslovnice.

Uz stručni doprinos Marie i dodir njene osobene inovativnosti, predstojeće izdanje PlayUK predstaviće raznolik program koji koristi sve prednosti onlajn medija. Nastavljamo da na svake dve nedelje održavamo onlajn radionice za stručni razvoj, koje smo od milja nazvali „saloni“ (po ugledu na nekadašnje intelektualne i umetničke kružoke). Ove godine uvodimo i posebno osmišljeni mentorski program koji za učesnike iz zemalja Zapadnog Balkana predstavlja jedinstvenu priliku da svoje timove i već započete projekte razvijaju u saradnji s nekim od najboljih britanskih stručnjaka za video-igre. PlayUK će u proleće 2021. godine kulminirati specijalnom onlajn izložbom na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog mentorskog programa, ali će sadržaj izložbe obogatiti i video-igre za široki spektar ljubitelja video-igara i digitalne umetnosti.

Nadamo se da će naš dinamični program i ovog puta podstaći razmenu ideja i praksi između Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, a zajednici za razvoj video-igara u ovom regionu pružiti uzbudljive mogućnosti učenja, mentorstva i umrežavanja, te podstaći saradnju između umetnika i profesionalaca iz IT sektora. Najzad, nadamo se da će PlayUK, kao i uvek dosad, i publikama pružiti nova zanimljiva iskustva.