Film and Chips

21– 24. JAN | Dom omladine Beograda | ARENA CINEPLEX NOVI SAD

Po drugi put organizovali smo festival britanskog filma pod nazivom "Film and Chips“ u Beogradu i Novom Sadu. Publika je u bioskopima Doma omladine Beograda i Arena Cineplex od 21. do 24. januara 2016. imala prilike da pogleda premijerne filmove najnovije britanske produkcije.

Tema festivala "Novi talenti, nove tehnologije" pozvala je publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče. Kroz filmove, ali i bogat prateći program namenjen filmskim profesionalcima (organizovan u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom i Jugoslovenskom kinotekom), bavili smo se budućnošću filmske umetnosti – od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova.

Tokom festivala u Beogradu ugostili smo veliki broj stručnjaka iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija "Framestore" koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film “Gravitacija”. Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji je boravilo i tridesetak filmskih profesionalca iz Rusije, Ukrajine, Kazakstana, Turske, Izaela i drugih zemalja jer je beogradski festival britanskog filma izabran za regionalni hub u istočnoj Evropi.

Festival smo organizovali u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu, a medijski partner je Radio-televizija Srbije.