©

Jane and Louise Wilson. Monument (Apollo Pavilion, Peterlee), 2003, still. Courtesy the artist and 303 Gallery

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI su deo programa TU SMO: Pokretne slike umetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje, i LUX, međunarodna umetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umetničke prakse pokretnih slika.

Program TU SMO sastoji se iz pet programa umetničkih filmova koji istražuju teme poput pripovedanja, nasleđa, društvene inkluzije, rodnog identiteta, urbanizacije i nacionalnog identiteta kroz biografije, dokumentarce, poeziju i fikciju.

Svet oko nas se menja izuzetnom brzinom usled ljudske aktivnosti. To nikada nije bilo očiglednije nego danas, dok se suočavamo sa najvećom globalnom krizom našeg vremena i dok problemi koji nastaju kao rezultat našeg uticaja na životnu sredinu sve više prelaze u prvi plan. Opasno zagađenje, urbani razvoj, privatizacija i eksploatacija javnih prostora predstavljaju uznemirujuće realnosti na Zapadnom Balkanu, te je namera ovog programa da u fokus dovede razgovore koji su od suštinskog značaja na te teme. Takođe, s obzirom da smo prethodnih godina radili sa državnim institucijama umetnosti, uzbuđeni smo što se sada okrećemo alternativnim prostorima i lokacijama za izlaganje, kako bismo ove teme stavili u pravi kontekst i podstakli drugačiju vrstu dijaloga.

Kustosi iz šest zemalja Zapadnog Balkana do sada su učestvovali u intenzivnom onlajn kustoskom programu u trajanju od nedelju dana koji je organizovao LUX u decembru, tokom kojeg su se povezali i razmenili ideje sa svojim kolegama iz UK-a preko stručnih konsultacija i razgovora sa umetnicima. Kustosi su tom prilikom bili pozvani da razmisle o temama u okviru programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI i da ih stave u kontekst soptvenog neposrednog okruženja. Tokom sledeće godine, kustosi će raditi na projektima koji će uključiti i širu javnost u istraživanju jedinstvene mešavine umetničkih glasova iz UK-a i sa Zapadnog Balkana, a sve sa ciljem podizanja svesti o problemima koji se tiču zaštite životne sredine.

Sa zadovoljstvom ističemo i da smo umetničkoj zajednici u regionu pripremili prilike za stručno usavršavanje i povezivanje sa UK-om u februaru i martu 2021, i to kroz specijalizovane radionice koje će voditi umetnici i stručnjaci za vizuelne umetnosti iz UK-a. Ove radionice će takođe organizovati LUX i one će biti uzbudljiva prilika za umetnike i ljubitelje umetnosti u regionu da čuju više od britanskih umetnika koji se bave temama kao što su aktivizam za zaštitu životne sredine, uloga lokalne zajednice i drugim pitanjima koje sačinjavaju EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI.

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI predstavljaju nastavak napora British Councila da rasvetli aktuelna društvena pitanja i da podstakne debatu.

Ostale izložbe iz regiona

British Council je do sada organizovao nekoliko svetski poznatih izložbi u regionu, uključujući izložbu Nova religija Dejmijena Hersta 2016, Taština malih razlika Grejsona Perija 2017, kao i turneju izložbi Percepcije između 2018. i 2019. godine, koja je na sličan način prikazivala radove savremenih britanskih umetnika zajedno sa delima sa Zapadnog Balkana, tada sa namerom da na provokativan način istraži teme rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u umetnosti.

Izložba Natalije Paunić Konflikti (4. april - 1. maj), sastoji se od umetničkih dela koje obuhvataju skulpture, filmove i video instalacija, povlače se paralele između činjenica i fikcije u potrazi za potencijalima budućnosti. Projekat obuhvata izložbu iz dva dela - jednu u prostoru Eugster || Belgrade i drugu u prostoru kluba Dragstor.

O našem Partneru

LUX je međunarodna umetnička agencija koja podržava i promoviše vizuelne umetnike u eksperimentima, idejama i radovima s pokretnim slikama. Agencija je 2002. godine osnovana kao neprofitna organizacija i nastavlja tradiciju koju su od 1960ih negovali naši prethodnici (The London Film-Makers’ Co-operative, London Video Arts i The Lux Centre).