EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je regionalni projekat u oblasti vizuelnih umetnosti koji će se tokom 2021. godine odvijati u svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Početak programa i otvaranje izložbi biće najavljeni specijalnim događajima koje su kustosi osmislili za svaku pojedinačnu zemlju, a koji će se održavati onlajn tokom prve dve sedmice marta.

Pridružite nam se u istraživanju izuzetno aktuelnih tema poput: naracija kao instrument planiranja; goruća ekološka i politička pitanja izazvana ljudskim učinkom na prirodu; štetne prakse u sistemu krajolika reke Neretve i grada Mostara; video-montaže crnogorskih pejzaža nastale kao reakcija na teme EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI; potencijal umetnosti, kulture, književnosti i filmova ne samo u smislu odražavanja postojećeg stanja sveta, nego i u smislu proročanskog predviđanja naše kolektivne budućnosti; rastuća zabrinutost zbog zagađenja u regiji.

Naracija kao instrument planiranja | 3. mart 2021. godine, 18.00

Koje to priče oblikuju naš svet? Da li je pripovedanje delotvorno? Istorije i vizije budućnosti često se vezuju za snažno pripovedanje priča, a budući da počinjemo shvatati važnost tih priča u oblikovanju našeg okruženja, možemo li njihove politike učiniti strateškim? Može li književnost postati instrument planiranja?

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde.

Ekologija misli | 4. mart 2021. godine, 18.00

Pokretanje severnomakedonske verzije projekta EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, koji su prvobitno osmislili British Council i LUX, organizuje Ana Frangovska, viši kustos Nacionalne galerije Severne Makedonije, u vidu vebinara pod nazivom Ekologija misli.

Vebinar, koji će voditi umetnici i kustosi lokalne likovne scene, tretira razne ekološke probleme. Ljudsko delovanje u ogromnoj meri utiče na životnu sredinu i uzrokuje brze promene životnih uslova: zagađenje vazduha, zemljišta i mora, topljenje leda, požare, poplave, uništene ekosisteme, migracije, glad, pandemije. Kako se ovi uslovi odražavaju ili prevode na vizuelni jezik? I kako se ovaj jezik može iskoristiti kao snažan alat za podizanje svesti?

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde.

Moglo bi biti otrovno | 5. mart 2021. godine, 18.00

Toksične zemlje, ‘moglo bi biti otrovno’, predstaviće izložbu i susrete među vrstama koji će se održavati na različitim lokacijama u Mostaru i na društvenim mrežama od marta do jula 2021. godine. Izložba Toksične zemlje želi započeti kritičke rasprave i analizirati ljudsko uništavanje u širem smislu, istražujući efekte antropocena (trenutne geološke epohe u kojoj ljudi imaju dominantan uticaj na životnu sredinu), vojnih sukoba i prostorne tragove istih, ekologije, kozmologije, klimatskih promjena, zapadnih kolonijalnih praksi, ekstraktivnih industrija i ugroženih urbanih budućnosti. 

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde.

Budućnost u ruševinama | 8. mart 2021. godine, 18:00

U procesu pripreme izložbe EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI / Budućnost u ruševinama, usred krize globalne pandemije izazvane virusom COVID-19, okupili smo mali tim umetnika, filmadžija, kustosa i teoretičara koji će u izložbi učestvovati da bi zajednički ostvarili protest koji kombinuje video, zvuk i tekstove koji proizlaze iz razgovora o idejama, strahovima i nadama. 

Pošto zbog pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, mi smo već postojeće materijale, arhivske zapise, zvuke i tekstove iskoristili da promislimo i zajednički zamislimo moguće ishode problema na koje ukazuje projekat EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. Čitav sadržaj je ostvaren onlajn komunikacijom i razmenom. 

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde. 

Projekti i predskazanja | 9. mart 2021. godine, 18.00

Projekti i predskazanja je serija od četiri epizode podkasta u kojima ćemo čuti nešto o budućnosti – iznoseći primere vlastitih umetničkih praksi – od Stine Deja, Cecile B. Evans, Luca Lo Pinto i Jeanne Graff. Cilj je razumeti kako različiti umetnici i kustosi pristupaju mašti i stvaranju. Razgovori se vode na engleskom jeziku, a moderira ih Natalija Paunić. 

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde.

Veliki smog 2020. | 10. mart 2021. godine, 18.00

Naslov Veliki smog 2020. aludira na čuveni londonski smog 1952. godine, dovodeći tu epizodu u vezu s jednim od danas najvećih problema gradova Zapadnog Balkana. Priština, Skopje, Sarajevo i Beograd često su na listi 10 najzagađenijih svetskih gradova – po kvalitetu vazduha porede se sa velikim azijskim industrijskim centrima poput Vuhana, Šenjanga i Mumbaija – koje na listi najzagađenijih ponekad čak i nadmaše. U Prištini loš kvalitet vazduha uzrokuje, između ostalih problema, i čuvena „dimna mašina“ – termoelektrana na ugalj u Obiliću / Kastriotu. Uprkos tome, vlada ipak planira izgradnju još jedne termoelektrane na ugalj, smatrajući to jedinim održivim rešenjem za stabilizaciju proizvodnje električne energije. 

Saznajte nešto više o ovom onlajn događaju i prijavite se ovde.