Projekti i predskazanja (Projects are prophecies, prophecies are projects) je potkast koji poziva Stine Deža (Stine Deja), Sesil B. Evans (Cécile B. Evans), Luku Lo Pinta (Luca Lo Pinto) i Žan Graf (Jeanne Graff) da učestvuju u četiri razgovora. Umetnice i kustosi govore o budućnosti kroz sopstvene umetničke prakse. Cilj projekta je razumeti kako svako od njih iz različitih pozicija pristupa mašti i stvaranju. Razgovori su na engleskom jeziku i vodi ih Natalija Paunić.

Ovaj projekat čine razgovori koje se tiču teme stvarnosti i njenog stvaranja. Kroz svaku epizodu se pristupa, diskusijom sa umetnicima ili kustosima, različitim realnostima koje bi mogle postojati u budućnosti, našem potencijalu da imamo uticaj na nju, na virtuelno i realno, magično i naučno (ili pseudo-naučno). Namera je da se otvori pitanje sudbonosnog karaktera umetnosti, kulture, pisanja, filma i svega što radimo kao stvaraoci. Ova serija, dakle, nastoji da istraži poziciju gledanja savremene umetnosti i kulture, ne samo kao nečeg što je odraz sveta i način na koji taj svet prihvatamo, već nečeg što ima kapacitet da predvidi budućnost.

Ovaj projekat je napravljen u odnosu na program FUTURE ECOLOGIES. Podržan je i organizovan od strane British Councila. Potkast je nezavistan projekat, međutim njegova uloga je takođe da kontekstualizuje predstojeću izložbu pod imenom Sukobi, koja će se održati u aprilu 2021. godine u galeriji Eugster || Belgrade i klubu Dragstor u Beogradu.

Gostujući govornici

Sesil B. Evans, umetnica (živi i radi u Londonu) - kroz svoj rad Evans se bavi vrednošću osećanja i buntom koji se ispoljava  kada osećanja dođu u kontakt sa ideološkim, fizičkim i tehnološkim strukturama. Od samostalnih izložbi u skorije vreme, Evans izdvaja projekte u Serpentin galerijama u Londonu, Tejt Liverpulu, mumoku i galeriji Emanuel Lair u Beču, između ostalih, a od grupnih izložbi izdvaja Centar Pompidu u Parizu, Luizijana muzej moderne umetnosti u Danskoj, Vajtčapel galeriju u Londonu, itd. Njihovi filmovi su puštani na festivalima poput Njujorškog filmskog festivala i Rotterdam International. Radovi Sesil B. Evans su u kolekcijama MoMA muzeja u Njujorku, Vitni muzeju američke umetnosti, Luizijani, itd.

Žan Graf - spisateljica i kustoskinja rođena u Lozani, Švajcarska. Živi u Njujorku. Ona je kolumnistkinja editorijala May Revue (Pariz), radi u vinogradu i predaje na HEAD školi za umetnost u Ženevi. U 2014. godini, Graf je osnovala 186f Kepler, umetnički proctor bez zidova. Organizovala je brojne internacionalne izložbe i nastupa sa bendom Solar Lice. Njen roman, Vzszhhz, objavljen je 2018. godine u izdanju Semiotext(e)/Native Agents.

Luka Lo Pinto - umetnički direktor muzeja MACRO u Rimu. Od 2014. do 2019. godine radio je kao kustos Kunsthalle Wien u Beču. Jedan je od osnivača magazina i izdavačke kuće NERO. U Kunstalle Wien je organizovao samostalne i grupne izložbe umetnika. Pisao je za brojne kataloge i internacionalne magazine, a urednik je knjige “Documenta 1955-2012. The endless story of two lovers” i umetničkih knjiga Olafa Nikolaja, Luidji Ontanija, Emilija Prinija, Aleksandra Singa, Marija Garsije Toresa i Marija Diankona. U 2014. godini objavio je godišnju revizionu publikaciju pod nazivom “2014”.

Stine Deža istražuje realne i virtuelne svetove kroz različite formate, uključujući 3D animaciju, prostornu instalaciju, video radove i digitalne surrogate. U Dežinim simuliranim prostorima, avatari odaju utisak onog istovremeno čudnog i poznatog, zavodeći publiku nedovoljno stvarnim proizvodima koji opisuju umetnicinu fascinaciju kao i odbojnost prema hiperkomercijalizovanoj savremenoj kulturi.

 

Moderator

Natalija Paunić je kustoskinja i medijator umetnosti iz Beograda. Zanimaju je eksploatacija, otpad, luksuz i savremena kultura. Do sada je u različitim ulogama sarađivala sa sledećim institucijama i organizacijama: British Council (Western Balkans), Eugster || Belgrade (Beograd), documenta 14 (Kasel, Nemačka), FOTOPUB (Novo Mesto, Slovenija), Q21, Museums Quartier (Beč), Gete Institut (Beograd), Dom Omladine (Beograd), Open Space (London), Pioneer Health Centre (London), Enclave Lab (London), ICA London, Bloomberg New Contemporaries 2016 (London), SINK Online Residency (sink.sexy), Public School for Architecture Brussels, European Architecture Students Association - EASA (Denmark), Arhitektonski fakultet u Beogradu, između ostalih.
Njeni tekstovi su objavljeni na platformama kao što je Mousse Magazin, CURA. Magazin, Pamela Anderson Foundation, Art Viewer, AQNB, East Topics, Footnotes on Art, Tzvetnik, i pojavili su se u različitim formama u Artribunu na italijanskom, FAD magazinu, DesignScene, itd. Osnivač je Voždovačke galerije koja nema stalan prostor već operiše kao nomadska kustoska platforma lokalno, u Beogradu.