©

Jane and Louise Wilson. Monument (Apollo Pavilion, Peterlee), 2003, still. Courtesy the artist and 303 Gallery

Kustosi! Priredite izložbu s nama!

Pozivamo kustose iz zemalja Zapadnog Balkana da odgovore na teme koje vizuelni umetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. U saradnji s British Councilom i LUX-om, predstavićete dela savremenih umetnika iz zemalja Zapadnog Balkana čiji su radovi u skladu s temama iz EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI koja bi se izložila zajedno s delima umetnika iz Velike Britanije. Napravićete i koncept aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje dela savremenih umetnika i pokrenuli dijalog na temu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koja najviše odgovara lokalnim okolnostima.

Ovo je prilika za profesionalni razvoj i razmenu znanja praksi kustosa koji će urediti koncept EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI i prateći program uključivanja publike na Zapadnom Balkanu. Kustose čiji predlozi budu odabrani očekuje sedmodnevna studijska poseta LUX-u, kao i brojni susreti s britanskim umetnicima i organizacijama, a tokom i nakon posete imaće priliku da usavrše svoje kustoske koncepte za predstavljanje EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana.

O EKOLOGIJAMA BUDUĆNOSTI

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je deo serije TU SMO, serije od pet umetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Council-a i LUX-a koja ispituje kako teme kao što su pripovedanje, marginalnost, nasleđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umetnike u nastajanju i na već poznate umetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

Kombinacijom dokumentarnog,  (naučno) fantastičnog i pesničkog manira, dela EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI spajaju prodorne poglede na okoliš, ekologije i kosmologije, klimatske promene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umeća ekstrakcije i eksploatacije.

Maksimalno kustoski: kustoski rad s pokretnim slikama u delima vizuelnih umetnika

U okviru ovog programa kustoske saradnje, uspešni kandidati odlaze na sedmodnevno studijsko putovanje u Veliku Britaniju. LUX će kustosima omogućiti istraživanje kustoskih tretmana pokretnih slika u filmu i u delima savremenih vizuelnih umetnika. Koncepcija kustostva ovde podrazumeva tretman dela od nabavke, arhiviranja, očuvanja, restauracije i preoblikovanja, preko prikazivanja, programiranja, instalacije, distribucije, prevoda i interpretacije. U centru pažnje biće razrada kustoskih koncepata za EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI u zemljama Zapadnog Balkana, a tokom posete kustosi će imati priliku i da vide dela britanskih umetnika.

U središtu EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI je uređena kompilacija četiri dela čiji su autori Juriel OrlouLuis HendersonŠarlot Prodžer i Ben Rivers. U izložbu je moguće uključiti i dodatne radove umetnika kao što su Lorens Lek Džejn i Luis Vilson. Objašnjenja i tehnički detalji za postavku su u dokumentu na dnu strane, Specifikacije projekta (dokument je na engleskom jeziku).

U ovom odeljku je sve što treba da znate o ovom otvorenom pozivu:

Šta će događati tokom "Maksimalno kustoski"?

Program će se sastojati od niza seminara, razgovora i projekcija s osobljem  LUX-a, kustosima, programerima i savremenim umetnicima koji žive u Velikoj Britaniji. Uz to će biti organizovane i posete Kolekciji British Council-a, ključnim institucijama i galerijama u Londonu, kao i jednodnevno istraživačko putovanje u Bristol gde ćemo prisustvovati otvaranju izložbe u centru Spike Island.

Kustosi će čitave nedelje imati priliku za umrežavanje s profesionalcima iz ovog sektora.  Svoje kolege kustose, vizuelne umetnike i programere upoznaće na predavanju, kad se od svih uspešnih kandidata očekuje da kroz kratke prezentacije predstave sebe i svoj rad.  Program će se takođe sastojati od niza razgovora sa nekim od umetnika čiji radovi se nalaze u seriji TU SMO, kao i sa kustosima koji rade sa pokretnim slikama.

Program će voditi Bendžamin Kuk (osnivač i direktor LUX-a i LUX Scotland-a) koji se kao kustos, producent, arhivista, pisac i predavač već 22 godine profesionalno bavi vizualnim umetnostima i nezavisnim filmskim sektorima u Velikoj Britaniji.

Šta tražimo ovim otvorenim pozivom?

Da (u saradnji s British Council-om i LUX-om) odgovorite na teme koje vizuelni umetnici u Velikoj Britaniji istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. To ćete učiniti podnošenjem svog originalnog kustoskog predloga koji će uključiti niz dela čiji su autori vizuelni umetnici iz zemalja Zapadnog Balkana, dela koja bi se izložila zajedno s delima umetnika iz Velike Britanije. Dela ne moraju nužno biti pokretne slike.

 

Uz to bi trebalo da osmislite i program aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje dela savremenih vizuelnih umetnika i pokrenuli diskusije na teme koje najbolje odgovaraju lokalnim okolnostima a koja su u skladu sa temama EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI. Program uključivanja publike trebao bi biti u saradnji sa relevantnim akterima poput organizacija civilnog društva, aktivističkih grupa, umetničkih kolektiva i naučnika koji su aktivni u tematskim područjima kako bi pokrenuli širi društveni dijalog u umetničkim prostorima.  Možeteda razmislite i o programima profesionalnog razvoja i predložite takve programe namenjene umetnicima, kustosima, filmskim radnicima, programerima i studentima.

Šta vama nudi ova mogućnost?

  • Pristup kolekcijama British Council-a i LUX-a  koje sadrže najbolje filmove savremenih vizuelnih umetnika koji žive u Velikoj Britaniji i upoznavanje s nekim od tih umetnika
  • Šansu da uredite izložbu u saradnji s British Council-om i LUX-om
  • Sedmodnevno studijsko putovanje u London, gdje će LUX biti domaćin grupi kustosa / saradnika iz regije, a koje obuhvata radionice i obilaske širom Velike Britanije 
  • Saradnju s partnerima u svojoj i ostalim zemljama Zapadnog Balkana
  • Priliku da uz podršku stručnjaka na polju pokretnih slika, razmenite s kolegama znanja i iskustva iz zajedničke delatnosti  
  • Šansu za stvaranje nove publike i posredničkih veza s profesionalnim sektorom Velike Britanije i Zapadnog Balkana
  • Budžet za produkciju izložbe u iznosu do 7.000 GBP.

O našem Partneru

LUX je međunarodna umetnička agencija koja podržava i promoviše vizuelne umetnike u eksperimentima, idejama i radovima s pokretnim slikama. Agencija je 2002. godine osnovana kao neprofitna organizacija i nastavlja tradiciju koju su od 1960ih negovali naši prethodnici (The London Film-Makers’ Co-operative, London Video Arts i The Lux Centre). 

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se: programmes@britishcouncil.rs. Radujemo se vašim predlozima!