Grejson Peri: Taština malih razlika

Dela Grejsona Perija, dobitnika Tarnerove nagrade, prvi put u Srbiji

Ne propustite priliku da posetite izložbu “Taština malih razlika”, jednog od najpoznatijih savremenih britanskih umetnika Grejsona Perija, koja će biti otvorena od 7. aprila do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

O Grejsonu Periju

Grejson Peri je rođen 1960. godine u Čelmsfordu u oblasti Eseks, a danas živi i radi u Londonu. Jedan je od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika i imao je velike samostalne izložbe u nekim od najvećih svetskih muzeja i galerija kao što su Bonnefantenmuseum u Mastrihtu i ARoS Aarhus Art Museum u Arhusu (2015–2016), Muzej savremene umetnosti u Sidneju (2015), Britanski muzej u Londonu (2011), Muzej savremene umetnosti 21. veka u Kanazavi, Japan (2007), Muzej Endija Vorhola u Pitsburgu (2006), Barbican centar u Londonu (2002) i Štedelijk muzej u Amsterdamu (2002).

O umetničkoj zbirci

UMETNIČKA ZBIRKA BRITISH COUNCIL-A

Zbirka British Council-a je nastala 1938. godine, kao skromna grupa radova na platnu, a danas sadrži preko 8.500 umetničkih dela među kojima su slike, skulpture, fotografije, filmovi i multimedijalna dela koje je stvorilo preko 1.250 umetnika. Ova zbirka promoviše britansku umetnost i umetnike koji su doprineli njenom razvoju tako što prikuplja njihova dela iz važnih perioda njihove karijere i izlaže ih globalnoj publici. Tim British Council-a koji se bavi vizuelnim umetnostima organizuje međunarodne izložbe u celom svetu, čime ova dela mogu da dođu do mnogo brojnije publike. Pozajmljujemo ih muzejima i galerijama, kako u Velikoj Britaniji tako i u inostranstvu, i pozivamo kustose iz celog sveta da se upoznaju sa našom zbirkom, saznaju više o tome kako upravljamo njome, i pomognu da odaberemo dela koja će biti izložena u njihovoj zemlji.

www.britishcouncil.org/visualarts

UMETNIČKA ZBIRKA ARTS COUNCIL-A

Zbirka Arts Council-a podržava britanske umetnke tako što sakuplja i izlaže njihova dela. Od svog osnivanja 1946. godine, zaposleni su se uvek trudili da pri nabavci novih dela kombinuju određenu dozu rizika sa informisanom procenom trendova u umetnosti. Ova politika je dovela do toga da zbirka Arts Council-a danas predstavlja najveću nacionalnu kolekciju moderne i savremene britanske umetnosti na svetu, koja uključuje dela svih najpoznatijih britanskih umetnika. Od svih britanskih nacionalnih kolekcija, dela iz ove se najčešće daju na pozajmicu pa se tako mogu videti kao deo izložbi muzeja i galerija ne samo u Velikoj Britaniji, već i celom svetu.

www.artscouncilcollection.org.uk

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine realizuju izložbu u partnerstvu sa Evropskom prestonicom kulture Novi Sad 2021, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.