"Henri Mur se vraća kući", nova izložba grafika Henrija Mura, jednog od najpoznatijih britanskih umetnika 20. veka, otvorena je u sedištu British Council-a u Londonu 1. decembra 2015.

Ova izložba se nadovezala na dvogodišnju turneju druge izložbe "Henri Mur – grafičar" koja je posetila i Srbiju gde je bila izložena u Narodnom muzeju u Beogradu od 11. septembra do 31. oktobra i u Muzeju Vojvodine od 11. do 30 novembra 2014. godine.

Tokom posete Srbiji, šest drugih zemalja, izložbu "Henri Mur – grafičar" je videlo preko 80.000 ljudi koji su čuli priče lokalnih umetnika, kuratora poseta i osoblja muzeja na koje je u poslednjih sedam decenija uticao rad Henrija Mura. "Henri Mur se vraća kući" istražuje veoma jak međunarodni uticaj ovog umetnika, kao i glavne teme koje prikazuju njegove grafike i skulpture.

Murove grafike i skulpture stižu u Narodni muzej pod policijskom pratnjom.

Povratak Henrija Mura u Srbiju

Henri Mur je stigao u Beograd krajem marta 1955. godine kako bi postavio prvu veliku samostalnu izložbu na Balkanu. Murova poseta je bila viđena kao korak tadašnje komunističke vlade u pravcu oslabljenja ideoloških stega na umetnost, i podstakla je lokalne umetnike da usvoje liberalnije i apstraktnije forme u svom radu.

Prvorazredni svetski događaj, u maloj beogradskoj sredini, ohrabrio je umetnički preporod i učvrstio slobode, osvojene 1950-1954.

– Miodrag B Protić, osnivač Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Šest decenija kasnije, "Henri Mur – grafičar" je u dva muzeja u Srbiji upoznao novu generaciju sa delima umetnika. Ovu fotografiju smo napravili u 12:23, kada su Murove grafike i skulpture stigle u Narodni muzej pod policijskom pratnjom.

Nakon što smo je podelili sa svojim pratiocima na Facebook-u fotografija je postala viralna: u prva 24 sata videlo je preko 107.000 ljudi, a internet portal Blic.rs i najveća komercijalna TV stanica Prva su odmah objavili vest o njoj. Ekskluzivni tweet-up događaj koji smo organizovali u Narodnom muzeju samo je doprineo uzbuđenju javnosti tako što je objave o njemu uz hashtag #HenriMur videlo preko 230.000 korisnika ove društvene mreže u Srbiji.