Narodni muzej u Beogradu, 11. septembar - 31. oktobar 2014.
Muzej Vojvodine u Novom Sadu, 7-30. novembar 2014.

Gotovo 60 godina nakon prve beogradske izložbe velikog umetnika koja je ostavila značajan trag na našoj umetničkoj sceni, naša publika imala je prilike da se ponovo upozna sa grafikama i skulpturama Henrija Mura u dva najveća muzeja u Srbiji.

Izložba "Henri Mur – grafičar" predstavila je 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine. Izložbu je posetilo preko 20,000 posetilaca koji su se bolje upoznali sa Murom, kroz set fotografija koje govore o njegovom životu i specifičnom stvaralačkom procesu. Umetnička dela predstavljena u okviru izložbe pripadaju našoj bogatoj kolekciji britanske umetnosti "Muzej bez zidova" koju je sam Mur 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 izuzetnih radova, što je bio još jedan dokaz velikog prijateljstva između naše organizacije i umetnika.

Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vojvodine su kroz raznovrsni prateći program koji se sastojao iz stručnih vođenja, popularnih predavanja, tribina, radionica za decu i odrasle bolje upoznali preko 800 učesnika sa stvaralaštvom jednog od najmarkantnijih umetnika XX veka.

Kroz naš sajt, Facebook stranicu i Twitter uspeli smo da dopremo do preko milion ljudi i pomognemo im da nauče nešto više o životu i delu jednog od najvećih vajara svog vremena.

Gostovanje ove izložbe u Srbiji omogućio je veliki broj partnerskih institucija - British Council, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine i Banca Intesa, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Britanske ambasade u Beogradu. 

Izložbu je posetilo preko 20,000 posetilaca koji su bili u mogućnosti da, nakon skoro 60 godina od prve izložbe, ponovo uživaju u delima jednog od najpoznatijih britanskih umetnika.
Posetioci izložbe su bili u prilici da pored 80 grafika vide i pet modela skulptura kao i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine, a koji su deo naše kolekcije "Muzej bez zidova".
Posetioci su kroz set fotografija, koje govore o umetnikovom životu i stvaralačkom procesu, bili u mogućnosti da se bolje upoznaju sa njim.
Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu su za oko 800 učesnika svih doba priredili raznovrsni prateći program.