Marketing i komunikacije institucija kulture u digitalnoj eri

U partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije 12. i 13. juna 2015. u Klubu narodnih poslanika u Beogradu organizovali smo konferenciju "Marketing i komunikacije institucija kulture u digitalnoj eri" o upotrebi digitalnih medija u promociji kulturnih institucija i događaja.

Kroz različite panel diskusije i predavanja, ova konferencija je imala za cilj da analizira poziciju različitih institucija kulture i predstavi primere "digitalne transformacije" kroz koje su neke od njih prošle. Konferenciji su prisustvovali direktori republičkih, regionalnih i lokalnih institucija kulture, njihove kolege zadužene za odnose sa javnošću, kao i predstavnici kreativnih agencija iz Srbije i Velike Britanije.

Između ostalih, na konferenciji je govorio Mark Borkovski, kolumnista britanskog lista Gardijen i čuveni PR agent koji je zastupao velike svetske zvezde i institucije kao što su Van Morison, Klif Ričard, Cirque de Soleil, tri tenora, Led Cepelin, Edi Izard, Boljšoj balet i Majkl Džekson.

Tokom ovog događaja, pozvali smo javnost da predloži najbolje digitalno rešenje koje promoviše određenu instituciju kulture, kulturnu manifestaciju ili projekat iz ove oblasti, nakon čega je naš stručni žiri izabrao pet najinovativnijih. Nakon toga, internet publika je glasala za najbolje. Na osnovu glasova, najbolje digitalno rešenje u oblasti kulture je promotivna kampanja "Drama u taksiju" Jugoslovenskog dramskog pozorišta i agencije McCann Beograd.

Tokom prvog dana konferencije imali smo priliku da čujemo nešto više o uspešnim digitalnim rešenjima koje su neke od naših institucija kulture primenile tokom svojih projekata i na taj način privukle mlađu publiku. 
Predavači iz Velike Britanije sa učesnicima su podelili svoja iskustva i načine na koje oni mogu  da upotrebe digitalne tehnologije kako bi privukli novu i mlađu publiku.
Događaju su prisustvovali i ljudi iz sveta marketinga za koje je ovo bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa predstavnicima institucija kulture i prezentuju svoje projekte i rešenja.
Kako bismo predstavili rešenja koje bi institucije kulture mogle da iskoriste u svom radu naš kolega Željko Jovanović prezentovao je projekte iz ove oblasti koje smo sproveli u regionu koristeći prvenstveno digitalne kanale komunikacije.
Drugi dan konferencije bio je posvećen promovisanju kulture u tradicionalnim i digitalnim medijima i načinima unapređenja odnosa institucija kulture i urednika kulturnih rubrika.