"Mix the City – the Balkans" je nastao kao rezultat partnerstva British Council-a i EXIT Festivala koji su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa celog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje priča neočekivanu priču o našem regionu, podstiče razgovor među ljudima i jača prijateljske odnose među njima. 

Tokom ove dve nedelje shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni tako da je ovo od početka bilo jedno neverovatno iskustvo.

-Ghostpoet

Kroz platformu "Mix the City – the Balkans" publika iz celog sveta je u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvuke Balkana. Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik se oslanja na svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa "Mix the City" platformom je jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predela snimljenih širom Balkana.

Tokom proleća 2016. godine, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio semplove sa 12 lokalnih izvođača i zabeležio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona. Same lokacije za snimanje će pomoći svim korisnicima "Mix the City" platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

U okviru platforme predstavilo se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), hor Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), bend Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Nakon velikog uspeha projekta "Mix the City" u Tel Avivu i Istanbulu, "Mix the City – the Balkans" nastaje u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizovao u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

HORNSMAN COYOTE | BEOGRAD
SLOBODAN TRKULJA | NOVI SAD
LIBURN JUPOLI | PRIŠTINA