Zajedno sa Nacionalnim Centrom Oleksandrom Dovzenko, najavljujemo otvoreni poziv za učešće u trećem ciklusu Envision Sound-a, edukativnog programa za kompozitore filmske muzike. Program, koji uključuje kreativnu laboratoriju, predavanja, umrežavanje, individualne konsultacije sa stručnjacima iz audiovizuelnog sektora, kao i večernje filmske projekcije sa živom muzikom će se izvoditi u Kijevu od 20. do 24. januara 2020. godine.

Envision Sound 2019–20 je otvoren za kompozitore koji žele da poboljšaju svoje veštine u komponovanju filmskih partitura, prošire svoje profesionalne horizonte i bolje razumeju međunarodnu audiovizuelnu industriju. Zajedno sa mentorom projekta, učesnici će razmotriti mogućnosti i izazove u komponovanju muzike za filmove i raditi na sopstvenim soundtrack-ovima za arhivske snimke ili ukrajinske filmove u produkciji.

Lista mentora iz ranijih godina uključuje neke od najtraženijih kompozitora u Velikoj Britaniji, kao što je Majl Prajs (koautor soundtrack-a za BBC Šerloki Emi dobitnika), Nainita Desai (kompozitorka za film i televiziju i to za vodeće televizijske kuće kao što su BBC HBO, ITV, S4; nagrađena Music + Sound i BAFTA novo otkriće za 2016–2017. godinu), Nil Brend (jedan od najboljih klavirskih improvizatora u svetu), kao i ukrajinska kompozitorka Ala Zahaikevič (dobitnica Zlatnog Dziga Ukrajinske filmske akademije za najbolju kompozitorku). 

Po prvi put u programu, učesnici Envision Sound-a 2019–20 imaće priliku da snime svoju muziku sa Kyiv Fantastic Orchestra u okviru kreativne laboratorije. Pogledajte kratki video kako orkestar, pod vođstvom dirigenta Natalije Stets, izvodi soundtrack Nila Brenda za Hičkokov film Ucena u februaru 2019. Učesnici će imati priliku da rade i sa solo muzičarima. 

Kao i uvek, nakon završetka programa, mi ćemo ponuditi grantove za dalju podršku nekim od projekata koje su kompozitori razvili tokom kreativne laboratorije, zajedno sa Dovzhenko centrom.

Kustos Envision Sound-a 2019–20 biće Ala Zahaikevič. 

“Izgradili smo plodonosan radni odnos sa odličnim filmskim rediteljem tokom radionice, sada radimo sa njim na neverovatnom filmu koji je već na IMDB-u. Takođe, dobili smo veoma korisne savete od mentora programa.”

Luka Lebanidze i Zviad Mgebrishvili, Envision Sound 2018–19, učesnici iz Gruzije

Učesnici

U programu će učestvovati ukupno 12 kompozitora. Šest će biti iz Ukrajine i još šest iz Kazahstana i drugih zemalja gostujućih zemalja: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Izraela, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Turske i Uzbekistana.

Uslovi konkursa

Učesnici programa treba da:

  • budu kompozitori na početku karijere koji su završili najmanje dva dela za bilo koji film ili televizijski žanr 
  • imaju nivo engleskog jezika od najmanje B2 
  • budu državljani Ukrajine, ili neke od sledećih zemalja: Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Turska i Uzbekistan
  • budu u mogućnosti da prisustvuju radionicama i drugim programskim događajima od 20. do 24. januara 2020. godine. 

Voleli bismo da u programu vidimo ljude sa različitim iskustvima u različitim muzičkim stilovima i filmskim žanrovima. Glavni zahtev je želja za pisanjem muzike za filmove.

Kako aplicirati

Popunite online aplikaciju na engleskom, priložite dva do tri skorašnja muzička dela sa notama i pošaljite ih do 4. avgusta 2019. Makar jedno od dela mora biti rađeno za film/video. Dužina kompozicije ograničena je na 15 minuta. 

Troškovi

Učešće na Envision Sound-u je besplatno. Pokrićemo troškove puta za učesnike koji ne žive u Kijevu (karta za avion, voz, autobus), kao i smeštaj u hotelu.

Ključni datumi

Aplikacija se otvara: 19. jun 2019.

Aplikacija se zatvara: 4. avgust 2019.

Objava imena učesnika: do 16. septembra 2019.

Dodela domaćeg zadatka: 4–11. novembra 2019.

Envision Sound u Kijevu: 20–24. januar 2020.

Finalisti programa koji će dobiti grant će biti objavljeni u februaru 2020. godine.

Radni jezik programa biće engleski, ukrajinski i ruski sa simultanim prevodom na engleski.