‘’ZAŠTO NEMA VELIKIH MUŠKIH UMJETNIKA?’’ je bila prva u nizu izložbi u regionu u okviru projekta „Percepcije“. Postavka predstavlja spoj dela britanskih umetnica iz bogate kolekcije British Council-a i radova crnogorskih umetnica.  

Pitanje Zašto nije bilo velikih umetnica? koje je 1971. godine postavila Linda Nolin (Linda Nochlin), otvorilo je niz problemskih preispitivanja kanona istorije umetnosti koji su zanemarivali, marginalizovali i ignorisali ženske glasove i pozicije unutar kompleksnog sveta umetnosti i njegove prošlosti.

Iako postavljeno pre gotovo pola veka, ovo pitanje i dalje predstavlja aktuelnu temu ne samo umetničkih, već i širih društvenih konstalacija na globalnom nivou – uprkos velikim pomacima na planu ženske emancipacije i borbe za ravnopravnost tokom proteklih stotinu godina, u našoj se savremenosti i dalje snažno reprodukuju modeli patrijarhalnih društveno-političkih odnosa koji žene smeštaju u nejednaki položaj u različitim poljima, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog, tako da teme o tzv. „ženskim pitanjima“ predstavljaju vitalne preokupacije i savremenih umetničkih i izložbenih praksi.

Imajući ovo u vidu, ne iznenađuje da je prva izložba koja se u okviru projekta Percepcije otvarila bila naslovljena pitanjem: Zašto nema velikih muških umjetnika?, upućujući na neophodnost ponovnog razmatranja jedne od ključnih provokacija za razumijevanje umjetnosti, a preko nje i sveobuhvatnijih odnosa na kojima se razvijaju, kako naša istorija, tako i naša sadašnjica. 

Na izložbi su bila prikazana dela umjetnica Ebigejl Lejn (Abigail Lane), Antea Hamilton (Anthea Hamilton), Kamila Lou (Camilla Løw), Silija Hempton (Celia Hempton), Kler Strand (Clare Strand), Elizabet Prajs (Elizabeth Price), Žilijan Vering (Gillian Wearing), Helen Čadvik (Helen Chadwick), Laure Aldridž (Laura Aldridge), Lubejne Himid (Lubaina Himid), Madam Jevonde (Madame Yevonde), Rejčel Vajtred (Rachel Whiteread), Sare Lukas (Sarah Lucas) i Trejsi Emin (Tracey Emin), kao i Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Brigita Antoni, Gordana Kuč, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević i Lenka Đorojević. 

Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima će biti prikazani ovi radovi. Kustoskinja Natalija Vujošević predstavila je na jedinstven način kako tretira temu rodne zastupljenosti u kolekcijama.

Sarah Lucas, Self Portrait with Fried Eggs, 1996from Self-Portraits 1990-1998 1999 © Sarah Lucas, courtesy Sadie Coles HQ, London 
Laura Aldridge, Mean (mean), Courtesy of Koppe Astner and the artist