Pored filmskog dela festivala, PlayUK Arcadia 2018 bio je obogaćen dodatnim umetničkim sadržajem u vidu izložbe alternativnih video-igara i revije filmova u formatu virtuelne realnosti (VR).

Izložba video-igara, čiji su kustosi edinburški dvojac „WeThrowSwitches“, imala je za cilj da ispita status video-igara u svetu umetnosti. Oni su za ovu priliku izabrali šesnaest alternativnih i nezavisnih video-igara nastalih u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu. Postavka je bila namenjena ljubiteljima video-igara, ali i onima koji ne spadaju u iste iz razloga što nije potrebno imati bilo kakve veštine igranja da bi se uživalo u ovakvoj izložbi.

Revija VR filmova je nešto sasvim novo na našim prostorima, a PlayUK Arcadia 2018 revija je podrazumevala jedanaest naslova koji su snimljeni ili animirani u ovom formatu. Tokom ove trodnevne revije, posetioci su imali priliku da koriste najmoderniju opremu za gledanje filmova u VR formatu i na taj način direktno iskuse ovu inovativnu i sve popularniju oblast kinematografije. Naslovi koji su bili prikazivani su „Nemir“ (Unrest VR), „Prvi utisci“ (First Impressions), „Betovenova Peta“ (Beethoven’s Fifth), „U mojim cipelama: Intimnost“ (In My Shoes: Intimacy), „Horizonti“ (Horizons), „Kiša ili sunce“ (Rain or Shine), „Čapita“ (Chapita), „Naknadni potres: neispričana priča o vodi Nepala“ (Aftershock: Nepal’s Untold Water Story) i „Munduruku: borba za odbranu srca Amazonije“ (Munduruku: the Fight to Defend the Heart of the Amazon).