Gde prestaju video igre, a počinju virtuelne izložbe?

Gabrielle Jenks, direktorka digitalnog sektora Međunarodnog festivala u Mančesteru (Manchester International Festival), govoriće o „Your Progress Will Be Saved“, digitalnom projektu koji je festival nedavno naručio. Poznati avatar-umetnik, LaTurbo Avedon, pozvan je da za ovaj rad ponovo osmisli i kreira novi prostor za kulturne događaje Međunarodnog festivala u Mančesteru, The Factory, unutar Fortnite Creativea. Otkako je pokrenuta u julu 2020, ova virtuelna dvorana imala je preko milion posetilaca, i to pre nego što je njen „stvarni“ pandan otvorio svoja vrata.  

Gabrielle će nam se pridružiti da razgovaramo o koncepciji projekta, njegovoj realizaciji i pokretanju, kao i da razmislimo o budućim mogućnostima za video igre i kulturne institucije i kreatore i kustose koji rade sa njima.

„Your Progress Will Be Saved“ je napravljen unutar Fortnite Creativea kao deo izuzetno popularne video igre Fortnite. Možete ga iskusiti kao igrač unutar Fortnitea, a pristupa mu se unutar igre preko šifre 1248-2128-4287.

 

Govornica

Gabrielle je vodeća umetnička direktorka i kustoskinja čiji su najznačajniji doprinosi u konvergirajućim oblastima umetnosti, tehnologije i kreativnosti. Pre nego što se pridružila Međunarodnom festivalu u Mančesteru, bila je direktorka festivala Abandon Normal Devices gde je radila kao kustoskinja na više projekata umetnika poput Marshmallow Laser Feast, Apichatpong Weerasethakul, the Yes Men i Gillian Wearing.