PlayUK2020: Upoznaj Bitsy

Upoznaj Bitsy – malu alatku za pravljenje video igrara

U ovoj sesiji Kler Morvud će predsaviti u besplatnu web alatku Bitsy, i načine kako se on korisiti u pravljenju malih jednostavnih igara. Bitsy je odličan za pravljenje malih narativnih avantura zasnovanih na pixel art estetici ali i zato što za njegovo korišćenje nije potrebno iskustvo u programiranju. Dizajniran je tako da ga mogu koristiti svi bez obzira na kom nivou game developemnta nalaze, uključujući i potpune početnike koji u roku od nekoliko sati mogu napraviti svoju prvu igru. Kler će predstaviti alaltku, pružiti uvid u sve opcije korišćčenja pri pravljenju neke video igre, ali i predstaviti nekolicinu igara koje se već godinama unazad prave – ilustrujući kako su drugi korisitli Bitsijeve mogućnosti i kako su se suočavali sa ograničenjima.

UPOZNAJTE KLER MORVUD

Kler je samouka programerka, umetnica i gejm dizajner. Ona je jedna od osnivačica „3-Fold Games“ koji je nedavno objavio igru „Before I Forget“. U svom radu, ona zastupa koriščenje „malih alata“ za gejm development i od 2017 koristi Bitsy. Nakon učešća u dva Bitsi Game Jams-a, napisala je novu igru pod nazivom „Tutorial“ i blog-post sa o njenom nastanku, a koja je sada postala jedan od najčešće korišćenih Bitsi tutorijala. Od tada je vodi radionice o Bitsy-ju i tokom kojih promoviše potencijal ovog softvera u eksperiemtisanju i njegovu pristupačnost novim kreatorima igara. 

PlayUK 2020 je serija digitalnih predavanja uživo tokom kojih učesnici mogu da saznaju više o britanskoj gejming sceni i da se povežu sa profesionalcima iz te industrije.