Veliko nam je zadovoljstvo da za pobednika konkursa „Share Shakespeare“ proglasimo kreativni koncept video igre „A Midsummer Night’s Dream – Replayed” autora Bojana Troboke, Tanje Lalić i Ljubiše Avgustin iz novosadskog startapa za razvoj kompjuterskih igara Agoul

Kako smo entuzijasti za Šekspira, smetala nam je činjenica da bukvalno ne postoji nijedna igra na tržištu koja je bazirana na nekom Šekspirovom delu. Imajući u vidu da su video igre danas veoma rasprostranjen medij, mislili smo da je ovo savršen način da se lik i delo Šekspira učine besmrtnim iz neke druge i novije perspektive.

Bojan Trobok,
Direktor kompanije agoul

U pitanju je interaktivna igra koja će se obratiti mlađoj, čitalačkoj i nečitalačkoj publici, pričom inspirisanom jednom od najpoznatijih Šekspirovih komedija „San letnje noći“. Ovaj projekat će postati deo našeg globalnog programa Shakespeare Lives koji obuhvata događaje i aktivnosti koje slave Šekspirovo delo na 400. godišnjicu njegove smrti tokom 2016. godine.

Kroz naš međunarodni konkurs „Share Shakespeare” pozvali smo sve zainteresovane da pošalju svoje predloge za projekat koji predstavlja Šekspirovo delo na nov i kreativan način. Među prijavljena 44 rešenja bilo je predloga velikih nacionalnih institucija kulture, ali i srednjoškolaca koji su izneli svoje viđenje Šekspira u 21. veku. Prijavili su se autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine i Velike Britanije. 

Stručni žiri, koji su činili direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs, britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, teatrolog i umetnički direktor BITEF festivala dr Ivan Medenica, nezavisni kustos dr Maja Ćirić i urednik internet portala „Netokracija Srbija” Marko Mudrinić, odlučio se za „A Midsummer Night’s Dream – Replayed” zbog njegove inovativnosti i potencijala da dosegne novu publiku na neočekivani način.

Ovaj konkurs se realizuje u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u Beogradu.