PREDSTAVLJAMO VAM PRVO IZDANJE NAŠEG INTERNET MAGAZINA "VOCATIONAL EDUCATION EXCHANGE", NAMENJENOG NASTAVNICIMA I LIDERIMA ZAINTERESOVANIM ZA OBLAST STRUČNOG OBRAZOVANJA.

U vreme kada nezaposlenost u nekim zemljama zapadnog Balkana dostiže čak 60 procenata smatramo da je ovaj region pravo mesto za pokretanje naše inicijative, a nadamo se da ćete se složiti sa nama. 

Nastavnici iz različitih zemalja regiona nam često govore da bi želeli da dobiju više prilika da se upoznaju sa načinom rada nastavnika iz Velike Britanije, diskutuju sa drugim kolegama o izazovima sa kojima se suočavaju i dobiju nove ideje o tome kako da pomognu mladima da se lakše zaposle. Istovremeno, nastavnici i direktori stručnih škola iz Velike Britanije su prevazišli mnoge prepreke sa kojima se sada suočavaju njihove kolege sa ovih prostora. I oni žele da razmene svoja iskustva sa drugim nastavnicima iz celog sveta i, ukoliko je to moguće, svojim učenicima pruže priliku da urade isto. 

Upravo to je ono što magazin "Vocational Education Exchange" želi da pruži svojim čitaocima.

U prvom izadnju časopisa saznaćemo više o nekim od izazova sa kojima se suočavaju pojedinci uključeni u stručno obrazovanje, posebno u oblastima koje se fokusiraju na učenike koji imaju između 16 i 19 godina – kako ih prevazići i šta su prema njihovom mišljenju najvažniji faktori uspeha. Džon Mauntford, direktor za međunarodnu saradnju Udruženja koledža govori o izazovima sa kojima se suočava sektor stručnog obrazovanja u Velikoj Britaniji, dok Pat Karvaljo dekan Herou koledža i Oven Prajs, menadžer nastavnog programa, govore o ovim izazovima sa stanovišta svoje institucije.

Zahvaljujući našim partnerima iz Education Training Foundation u ovom izdanju možete pročitati i članak koji je objavila Nacionalna fondacija za istraživanje u obrazovanju Velike Britanije o tome kako treba da izgleda stručno obrazovanje.

Pored svega ovoga, možda najvažnija vest je da ćete moći da pretražite bazu podataka Fondacije za obuku u obrazovanju i besplatno preuzmete materijale za svoju učionicu!

Posebno nas raduje jaka podrška koju je naša inicijativa dobila od lidera  britanskog sektora za stručno obrazovanje i obuku, među kojima su i Martin Doel CBE, generalni direktor Udruženja koledža i Dejvid Rasel, generalni direktor Education Training Foundation.

Ipak, nama je najvažnije da čujemo šta vi imate da kažete! O čemu biste želeli da pišemo u narednim izdanjima Ova inicijativa se zasnima na razmeni ideja o budućnosti stručnog obrazovanja pa vas pozivamo da nas kroz zvanični hashtag #VEexchange kontaktirate na Facebook-u i Twitter-u ukoliko imate bilo kakva pitanja i komentare.

Nadam se da ćete uživati u prvom izdanju

Veliki pozdrav,

Helen Silvester
Direktor za obrazovanje u oblasti šire Evrope, British Council

Helen Silvester rukovodi programima British Council-a u oblasti obrazovanja u preko 15 zemalja istočne i južne Evrope i centralne Azije. Njen posao se prvenstveno fokusira na visoko obrazovanje, nauku, stručno obrazovanje i preduzetništvo – jačanje saradnje između vlada, univerziteta, koledža i pojedinaca iz Velike Britanije i zemalja regiona šire Evrope.