Mark Pigot iz Odbora za obuke u građevinskoj industriji piše o razvoju praktikantkinje godine, Džesike Lea, i o njenoj obuci u Murphy Group.

Dvadeset-trogodišnja Džesika Lea iz grada Sent Helens u okrugu Mersisajd ima poruku za sve ostale mlade žene koje bi želele da rade u građevinskoj industriji u Velikoj Britaniji: „Samo napred!"

Džesika, koja je uživala na biznis studijama i u izvođačkim umetnostima u školi, kaže da obožava raznovrsnost i zadovoljstvo koje dobija od posla kao pomoćnica inženjera u Murphy Group, kao i da je procvetala u grani privrede kojom su tradicionalno dominirali muškarci.

„Dobro se slažem sa kolegama" kaže Džesika, koja nam se obraća preko telefona sa Univerziteta u Boltonu, gde takođe studira jednom nedeljno. „Stvarno ima mnogo žena koje sada ulaze u industriju i posao je stvarno raznovrstan. Ja trenutno radim na projektima širom zemlje, pored studija. U stvari, jedini problem mi je nedostatak vremena!"

Stručna praksa – najbolji put za mnoge

Džesika već pravi impresivan CV. Ona, međutim, savetuje druge žene koje žele da rade u ovoj grani privrede da razmotre stručnu praksu.

„Put preko prakse je definitivno za mene bio najbolji", kaže Džesika. Pre nego što je počela da radi puno radno vreme dobila je BTEC kvalifikaciju iz građevinarstva koledža Vigan i Li.

Džesika je već osvojila razne nagrade svojim trudom, a u skorije vreme ju je Odbor za obuke građevinske industrije (Construction Industry Training Board - CITB) imenovao praktikantkinjom godine severozapada Engleske.

Nove prilike

Njeno iskustvo ukazuje na to kako se građevinska industrija diverzifikuje kako bi privukla nove pridošlice. Postoje sve veće mogućnosti za ljude iz ne-tradicionalnog miljea da pristupe građevinarstvu jer:

  • očekuje se otvaranje 150000 novih radnih mesta u narednih pet godina
  • starije radnike čeka penzija
  • sve veće promene javnih politika na temu unutrašnjih migracija mogu smanjiti pristup odgovarajuće kvalifikovanim radnicima.

Sama industrija postaje sve više visokotehnološka i nudi bezbrojne mogućnosti za karijerno napredovanje.

Džesikine veštine se toliko traže da ponekad radi i noćne smene, mada ona brzo dodaje da njen poslodavac inženjerima obezbeđuje prevoz, kako bi bezbedno mogli da stignu na gradilište i vrate se sa njega. Ove godine je odabrala da radi i za Božić.

Džesika očekuje da diplomira 2023. godine i da postane potpuno kvalifikovan inženjer - nakon čega joj je nebo granica. „Kada diplomiram, mnogo bih volela da postanem inženjer cevovoda ili da se bavim upravljanjem izgradnjom", kaže ona. „Građevina se dugo već doživljava kao industrija kojom dominiraju muškarci ali to se sada sve menja".