Severna Irska ima sopstveni program stručne prakse. Regionalni koledž South Eastern svojim programima sticanja veština i znanja uspešno ispunjava potrebe poslodavaca, i na visokom nivou.

Regionalni koledž South Eastern (South Eastern Regional College - SERC) je vodeći organizator stručnih obuka u Severnoj Irskoj. Koledž radi u četiri glavna kampusa širom teritorije Severne Irske i obuhvata 950 stručnog i tehničkog osoblja. Koledž ima 800 učenika i studenata na stručnoj praksi, mahom uzrasta između 16-24. Većina njih su maturanti koji prate programe stručne prakse na nivoima dva i tri.Koledž, međutim, nudi i stručne prakse višeg nivoa na kojima studenti mogu studirati do nivoa diplome više škole (foundation degree).

Kvalifikacije koje ispunjavaju potrebe industrije

Sve stručne prakse SERC finansira Ministarstvo privrede (DfE), deo regionalne vlade Severne Irske. Koledž nudi stručne prakse u 22 različite oblasti, od kojih su najpopularnije mašinstvo, motorna vozila, vodovodne instalacije, električne instalacije, stolarstvo i rashladni uređaji. Iako su ovi tradicionalni zanati popularni, SERC je nedavno uveo stručne prakse u oblasti farmacije, računarstva, nege dece i računovodstva. Stručne prakse nude alternativne načine učenja, za razliku od potpunog ostajanja unutar sistema obrazovanja. Studenti na praksi istovremeno studiraju i rade za poslodavca, gde dobijaju i zaradu.

Studenti SERC na praksi provode jedan dan nedeljno u koledžu, a ostatak na radnom mestu. Ukoliko neki praktikant dobro napreduje, uglavnom može da završi program stručne prakse u orku od dve godine.

Takmičenja „Uspeh u veštinama"

Studenti SERC na praksi ohrabruju se da se prijavljuju na takmičenja iz raznih veština, čime se razvija njihova samouverenost u poznavanje veština. na prošlogodišnjem takmičenju „WorldSkills Show" u Birmingemu, praktikanti SERC-a osvojili su tri zlatne i jednu srebrnu medalju u oblastima rashladnih uređaja, zidarstva, tesarstva i stolarstva.

Jedna od praktikantkinja SERC u oblasti pripreme i dostave hrane, Rejčel Karson, radi za restoran koji vodi čuveni kuvar Žan-Kristof Noveli. Imenovana je za praktikanta godine 2018. na manifestaciji „Nagrade za profesionalnost" Instituta za ugostiteljstvo, a ušla je i u finale Evropskog saveza za nagrade učenicima i studentima na praksi u Beču u novembru 2018. Žan-Kristof Noveli je izjavio: „Rejčel je izuzetno talentovan mladi šef, a njen brzi uspeh je svedočanstvo o njenoj posvećenosti i strasti za ovaj posao, kao i visokom standardu obuke koju dobija na koledžu".

Stručna praksa visokog nivoa

Stručne prakse visokog nivoa su uzbudljiv novi dodatak nastavnim programima u SERC. Koledž ima skoro 200 stručnih praksi visokog nivoa u devet oblasti, uključujući negu dece, mehatroniku, menadžment u auto-industriji i računovodstvo. Stručne prakse viokog nivoa omogućavaju studiranje za diplomu visokih strukovnih studija (higher diploma) i diplomu više škole (foundation degree) uz rad. Diploma više škole je ekvivalent završetka prve godine diplomskih studija.

Ovo je uzbudljiv trenutak za stručne prakse u Severnoj Irskoj. DfE sarađuje sa poslodavcima i organizatorima obuka na pregledu sadržaja postojećih i razvoju novih stručnih praksi. Na taj način će se osigurati da poslodavci dobiju kvalifikovane zaposlene koji su im potrebni, čime se garantuje rast privrede Severne Irske.

Spoljni linkovi