Two students working in a lab

Budući da se većina zemalja širom Evrope suočava sa nedostatkom veština u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inženjering i matematika), vlade, edukatori i kompanije traže nove i kreativne načine da inspirišu mlade da razmotre karijeru u ovoj oblasti.

Nacionalna škotska agencija za razvoj veština, Skills Development Scotland (SDS) razvila je uspešnu inicijativu da učenicima predstavi STEM karijere i premosti jaz između industrije i obrazovanja. Ovde SDS govori o svojoj uspešnoj inicijativi "Moj svet rada uživo!" i nudi najbolje savete onima koji žele da se uključe i ohrabre mlade i edukatore da svoju pažnju usmere na STEM.

U Evropi, Škotska ima snažnu reputaciju širom čitavog niza STEM industrija, uključujući bio-nauke, hemijske nauke, inženjerstvo i digitalni svet. Međutim, 45% poslodavaca trenutno ima poteškoća u selekciji kadrova sa STEM veštinama, dok 59% očekuje da će u tom smislu imati problema u naredne tri godine. Žene, etničke manjinske grupe i oni kojima je potrebna dodatna podrška takođe su nedovoljno zastupljeni u ulogama povezanim sa STEM oblastima.

U SDS-u smo razvili Moj svet rada uživo! da bismo pomogli u pripremi mladih u Škotskoj da postanu STEM lideri sutrašnjice, kao i da bismo obezbedili da naše STEM industrije i dalje otvaraju ekonomske mogućnosti koje će svima omogućiti da napreduju. Incijativa direktno uključuje učenike i nastavnike u praktične događaje i aktivnosti, inspiriše ih da razviju interesovanje za STEM, i pruža podršku edukatorima da se u nastavi bolje fokusiraju na STEM. Takođe podržava rad naših posvećenih karijernih savetnika u školama, centrima i mestima okupljanja u zajednicama.

Uspeh inicijative "Moj svet posla uživo!" je za sada fantastičan. Prošle godine je 96% uključenih učenika izjavilo da sada više razmišljaju o učenju prirodnih predmeta i tehnologije u školi, a 92% da više traga za informacijama o karijerama i poslovima u oblasti nauke i tehnologije. Verujemo da se ovaj uspeh svodi na nekoliko važnih sastojaka, koji inicijativu "Moj svet posla uživo!" čine jedinstvenom.

Učinite aktivnosti zanimljivim i praktičnim

Svako iskustvo u okviru inicijative "Moj svet posla uživo!" tiče se praktičnog učenja- dakle, podrazumeva građenje, pravljenje i dizajniranje. Naši interaktivni eksponati i aktivnosti na najbolji način koriste najnoviju tehnologiju da angažuju i inspirišu, poput našeg Minecraft Careers World i nagrađivane karijerne aplikacije Virtual Reality. Naša inovativna aktivnost Space Junk koristi LEGO® MINDSTORMS robote za simulaciju orbitnog kretanja satelita, gde mladi moraju da izbegavaju svemirski otpad i svoj satelit bezbedno vrate kući.

Uvek vodimo računa o tome da su naše aktivnosti prilagođene našoj ciljnoj publici, odnosno mladima od 10 do 15 godina, i sve se realizuju na mestima na kojima mladi mogu da dožive stvarni svet STEM-a, poput Naučnog centra u Glazgovu i Digitalnog studija i Karijerne laboratorije u SDS Karijernom centru u Ivernesu.

Ova kombinacija im pomaže da STEM iznesu iz učionica u stvarni život i pomaže mladima, roditeljima, vaspitačima i nastavnicima da razumeju širinu mogućnosti koje STEM karijere nude, kao i razne puteve do STEM industrija. Mladi razvijaju veštine upravljanja karijerom i uspostavljaju veze između sveta rada i onoga što uče u učionici.

Uključite nastavnike i roditelje

Razumevanje i pružanje podrške roditeljima, vaspitačima i nastavnicima kao ključnim osobama koje utiču na mlade ljude koji donose odluke o svojoj budućnosti, sastavni je deo našeg programa.

Nastavnici koji učestvuju u programu mogu da pristupe obilju resursa na veb-sajtu Moj svet rada, i tako osiguraju nastavak učenja i nakon posete. Naša ponuda takođe obuhvata stručno usavršavanje nastavnika, a većina nastavnika koji su iskoristili ove mogućnosti izjavili su da im je "Moj svet posla uživo!" pomogao da razumeju STEM zanimanja i šta ta zanimanja podrazumevaju. Ukupno 99% uključenih nastavnika takođe je izjavilo da "Moj svet posla uživo!" doprinosi povećanju entuzijazma kod učenika za lekcije koje se bave STEM tematikom.

Nakon prisustvovanja događaju "Moj svet rada uživo!" jedan od nastavnika je prokomentarisao: "Ova iskustva vrede sate provedene u učionici." Dok je roditelj jednog od uključenih učenika rekao: "Na ovaj način su ove karijere pristupačnije i ranijem uzrastu, ovo je fantastična stvar."

Gradite jaka partnerstva sa industrijom

Tim koji stoji iza inicijative "Moj svet posla uživo!" poseduje strast za industrijom, obrazovanjem i učenjem, ali je uspeh inicijative bio moguć isključivo zahvaljujući jakim parnterstvima koje smo izgradili.

Sarađujemo sa čitavim nizom partnera koji dele naše ciljeve i naš pristup realizaciji, a to otvara prilike za angažovanje mladih na načine koji su njima bliski. Naša karijerna aplikacija Virtual Reality, na primer, predstavlja rezultat partnerstva sa CITBUniverzitetom Heriot-WattAnimmersion, dok je Minecraft Careers World razvijen u saradnji sa konsultantskom kućom u oblasti obrazovanja Immersive Minds  Takođe smo prvi koji su dobili status LEGO®  edukativna inovacija u Škotskoj.

Spoljni linkovi