Uz podršku British Council-a i Komisije za obrazovanje za stručno obrazovanje Tajlandskog Ministarstva prosvjete (OVEC), Grŵp Llandrillo Menai, grupa koledža u Velsu je razvila novi pristup i nastavni plan i program za preduzetništvo za stručno obrazovanje na Tajlandu 2016. godine. Sada je u toku pilotiranje ovog novog pristupa i plana i programa na koledžima u Tajlandu.

Radimo sa još dva koledža u Velikoj Britaniji, Jugoistočnim regionalnim koledžom u Sjevernoj Irskoj i Regionalnim koledžom u Hertfordshireu u Engleskoj. Zajedno mi pružamo mentorsku podršku koledžima na Tajlandu, budući da primjenjuju novi program, a kroz ovaj proces gradimo i samodrživa partnerstva između britanskih i tajlandskih institucija.

Rana indikacija uspeha projekta i obećavajući znak za budućnost je naš nedavni uspeh na Nacionalnom takmičenju preduzetničke edukacije u Glasgovu u septembru, gde smo dobili nagradu u kategoriji Dodatno obrazovanje Team Enterprise. Nagrada prepoznaje "tim osoblja koji pruža izuzetno obrazovanje o preduzetništvu i kompanijama unutar ili van nastavnog plana i programa".

Fokus projekta

Naši tajlandski partneri nastojali su da ojačaju tajlandsku ekonomiju kroz stvaranje više malih kompanija i unapređenje preduzetničkih veština i razmišljanja kod učenika kako bi zadovoljili potrebe tržišta rada malih i srednjih kompanija.

Kako bi ovo podržali, kreirali smo projekat koji ima za cilj da:

 • razvije program učenja koji bi mogao da bude osnova za integraciju obrazovanja preduzetništva u tajlandski program stručnog obrazovanja i obuke
 • dizajnira i olakša aktivnosti stručnog usavršavanja za nastavnike i inkubatorske (start-up) menadžere koji rade na koledžima širom Tajlanda
 • obezbijedi preporuke za dalju implementaciju.

Kako dolazi do realizacije

Projekat se fokusira na sledeće ključne aktivnosti:

 • istraživanje terena sa tajlandskim zainteresovanim stranama uključujući političare, preduzetnike, instuicione lidere i edukatore, postdiplomske studente i učenike iz stručnih škola i raznih programa obuka
 • identifikacija i obimno mapiranje postojećih programa za učenje akreditovanih kompanija u Velikoj Britaniji i prioriteta vlade Tajlanda, potreba koledža i tematskih vodiča za kompanije i preduzetništvo u Velikoj Britaniji (2012)
 • razvoj idućeg nivoa nastavnog plana za preduzetništvo, koji se sastoji od tri modula: Razmišljanje; Motivacija; Poslovno planiranje i modeli
 • akcione radionice za učenje kako bi se osigurala adekvatnost / podobnost sa ključnim tajlandskim edukatorima u polju preduzetništva i kompanija
 • organizacija i realizacija četvorodnevnog programa za 30 edukatora koji rade širom Tajlanda
 • obezbeđivanje mentorske podrške za pet kolega u Tajlandu kako bi dizajnirali visokokvalitetne nastavne materijale i razvili partnerstva.

Kroz ovaj program, identifikovali smo ključna područja dobre prakse za informisanje o našem radu:

 • konsultacija iz više uglova: kreativno prikupljanje mišljenja zainteresovanih strana kako bi se osiguralo da se različiti glasovi čuju kroz naš rad
 • robustan pristup: sistematsko mapiranje prioriteta tajlandske politike prema 51 akreditovanom programu u Velikoj Britaniji i VB QAA vodstvo
 • saradnja: usaglasiti se o novom planu i programu na strateškim i praktičnim nivoima, obezbediti programski sadržaj, struktureu i pristup izvršenju u skladu sa odgovarajućom svrhom
 • stručni razvoj za preduzetnike: radionice i mentorstvo bazirani na informacijama od strane istraživača i priznatih međunarodnih lidera u uvođenju inovativnih pedagogija.

Razvijanje tema o obrazovanju u oblasti kompanija i preduzetništva 

Kroz naš program prilagođavali smo ključne teme o kompanijama i preduzetništvu za stručno i edukativno obrazovanje na Tajlandu iz VB QAA Vodiča. One su sada usvojene od strane OVEC-a u okviru politike tajlandske vlade za podršku preduzetništva kod učenika i studenata.

Ove teme su:

 • kreativnost
 • prepoznavanje i razvoj prilike/prilika
 • predstavljanje donošenja odluka
 • izgradnja ideja kroz timski rad
 • refleksija
 • interpersonalne veštine.

Razvijanje novog preduzetničkog programa

Pored toga, razvili smo i integrisani program učenja koji omogućava prepoznavanje i akreditaciju za poslovni način razmišljanja i motivaciju pri učenju (koje ranije nije postojalo), uz dodavanje vrednosti uspostavljenim praksama obrazovanja za poslovno planiranje.

Nove saradnje

Uspostavili smo saradnju između partnerskih projekata u Velikoj Britaniji i Tajlandu na više nivoa. Formalna institucionalna saradnja je procvetala između višeg obrazovanja u Velikoj Britaniji i koledža za stručno obrazovanje na Tajlandu. Tajlandski koledži pružaju vršnjačku podršku novim mrežama u zemlji, dok koledži u Velikoj Britaniji sarađuju sa stručnim konsultantskim organizacijama iz sektora usluga kako bi pružili kvalitetnu i pouzdanu podršku tajlandskim partnerskim koledžima.

Naš uticaj do sada

Evaluacija projekata do sada je ukazala na bitan uticaj, uključujući:

 • Promene u političkom smeru na Tajlandu: OVEC je usvojila šest novih predloga za stručno obrazovanje i obuku, pružajući okvir za dosledan i održiv pristup obrazovanju u oblasti preduzetništva.
 • Razvoj osoblja: 30 edukatora učestvovalo je u programu profesionalnog razvoja koji je pružio podršku u obliku znanja i praktičnih alata za podršku preduzetničkog razvoja učenika; učesnici su izrazili veće poverenje u svoje sposobnosti da se povežu sa učenicima i da ih podrže, kao i  da pomognu kolegama da prihvate program rada institucija, a timovi nastavnika, rukovodioca inkubator centara i direktora iz pet odabranih koledža koristili su dodatnu mentorsku podršku.
 • Promena nastavnog plana i programa: novi plan je trenutno pilotiran na pet koledža.
 • Institucionalna posvećenost: direktori iz svakog od pet koledža obećali su da će podržati implementaciju novog nastavnog plana i programa i razvoja partnerstva.

Za partnerske projekte iz Velike Britanije koristili smo poboljšani međunarodni profil, nova i jača partnerstva i poboljšan razvoj osoblja. Kao međunarodni projekat, efekti širenja horizonta, iskustva pristupa jedne kulture radu, izgradnje novih timova i inspirisanja razvoja stručnosti u obrazovanju u preduzeću će na kraju imati koristi našim učenicima.

Budući ciljevi

Naši planovi su da nastavimo pružati mentorsku podršku našim tajlandskim partnerima. Predviđamo da će ovi koledži postati regionalni šampioni, nastaviti podržavati druge institucije da uvedu novi nastavni plan i program i unaprediti svoje poslovne aktivnosti.

U toku su diskusije kako bi se podržala zajednička nagrada i kontinuirano profesionalno usavršavanje.

Da biste saznali više o našem projektu, molimo kontaktirajte bilo koji od sljedećih članova tima:

Grŵp Llandrillo Menai (GLLM) | Kristine Evans, direktorka za komercijalne operacije

Hertford regionalni koledž | Nikola Pitman, projekt menadžer

Jugoistočni regionalni koledž (SERC) | Kiran Mekena, direktor sektora za kompanije i preduzetništvo