Burton i Saut Derbišir koledž su istraživali kako da učine posmatranje procesa nastave efektivnijim.

Kako bi to postigli, Burton i Saut Derbišir koledž su istraživali uticaj podučavanja i mentorstva kao modela razvoja zaposlenih. U saradnji sa četri druga koledža i regionalnom mrežom trening institucija u Velikoj Britaniji, koledž je sproveo seriju studija slučaja kako bi saznali kako podučavanje i mentorstvo mogu pružiti podršku ne samo zaposlenima koji ne postižu očekivanja koledža, već i izvrsnim nastavnicima i zaposlenima koji prolaze obuku za trenere kako bi unapredili svoju nastavu.

Koledž je otkrio da novi razvojni proces i podrška koji su ponuđeni kroz proces podučavanja i mentorstva, pozitivno utiču na rad zaposlenih kao i na njihovo zadovoljstvo.

Tutor fondacije Degree in Dance se posvetio podučavanju i mentorstvu i bio je izabran da se uključi u program u trajanju od pet nedelja. Održana su mu dva intenzivna treninga zajedno sa periodima osvrta i istraživanja. Sam proces je podstakao tutora da se oseća odgovornim za kvalitet njihove obuke kao i za njihov lični napredak: "Promene počinju od nas samih. Ovo je bilo prosvetljenje! Nisam dobio listu stvari koje moram uraditi kako bih zadovoljio cilj koledža. Umesto toga osećao sam se osnaženo jer sam uložio vreme u lični razvoj!"

Za razliku od Čičester koledža, koji je zaključio da dobro funkcioniše sistem gde posmatrači nastave daju povratne informacije i organizuju trening, nastavnici Burton i Saut Derbišir koledža smatraju da je došlo do sukoba između ovih uloga. Oni su otkrili da se onaj koji prati nastavu ne može lako izboriti sa ovim procesom, i da je teško ograditi se od starog kulturološkog modela, a zatim krenuti u novi, razvojni. Jedan nastavnik je rekao, "Mislim da bimenjanje iz uloge posmatrača u ulogu pružanja povratnih informacija bilo u redu, kao i menjanje iz uloge pružanja povratnih informacija u ulogu trenera, ali je menjanje iz jedne uloge u drugu čudno iskustvo."

Šta vi mislite? Da li je lako da se iz uloge posmatrača pređe u ulogu trenera? Da li su ove uloge deo istog procesa ili treba da budu odvojene? Pišite nam i podelite svoje mišljenje sa nama.