Ugostiteljsko-turistička škola u Beogradu je srednja stručna škola sa 78 godina tradicije u obučavanju učenika kako bi zadovoljili potrebe za radnicima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Osim predavanje teorije tokom časova, škola se ponosi programima obuke kojim se praktične veštine stiču u profesionalnom okruženju, što priprema učenike za zaposljenje.

Jelena Šalipurović, zamenik direktora u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu, je pisala o tome kako škola zadovoljava potrebe svojih učenika.

Škola nudi tri smera koji su nivo četri po Evropskom okviru o kvalifikacijama, koji pripremaju učenike da postanu turistički tehničari, hotelijerski tehničari ili kulinarski tehničari; i tri smera koji su nivo tri po Evropskom okviru o kvalifikacijama koji spremaju učenike da postanu kuvari, konobari ili poslastičari.

Škola pruža moderno obrazovanje kroz predavanje u učionicama, praktične treninge, profesionalno radno iskustvo i praksu za 1.200 učenika. Praktični časovi se održavaju u specijalizovanim učionicama koje su opremljene svim posuđem, restoranskom salom, barom i hotelskim recepcionerskim stolom gde učenici mogu da vežbaju.

Časovi kuvanja, na primer, su organizovani tako da učenici prvo nauče o sastojcima jela i steknu teorijsko znanje o načinu pripreme. Nakon toga gledaju nastavnika koji demonstrira pripremu jela; gledanje, mirisi i ukus jela. Naredni korak je učestvovanje u pripremi jela sa nastavnikovim asistentom. Nakon ovoga, učenici su upoznati sa metodama kuvanja jela i spremni za vežbanje.

Osim sticanja radnog iskustva i praktičnog treninga u drugim organizacijama, škola takođe organizuje praktične časove u svojoj školskoj radionici, u hotelu Palace.

Hotel Palace je hotel sa 4 zvezdice smešten u centru Beograda. To je takođe školska radionica. Ovo je jedinstven slučaj u Srbiji, a možda čak i u regionu. Hotel-školska radionica je super obrazovni resurs zato što su učenici u mogućnosti da vežbaju i rade pod supervizijom nastavnika i trenera, koji im daju instrukcije, nadgledaju njihov rad, diskretno ispravljaju njihove greške i podstiču ih da postanu stručniji. U drugu ruku, učenici vežbaju u kontrolisanom okruženju ali istovremeno radeći u stvarno hotelu sa stvarnim gostima. Na ovaj način učenici grade samopouzdanje i vremenom postaju nezavisni. Ovo je posebno bitno za učenike sa specifičnim obrazovnim potrebama jer su zaposleni u školi upoznati sa poteškoćama sa kojim se svaki učenik pojedinačno sreće.

Na časovima turističkih agencija i hotelskih operacija, učenici mogu da nauče više o poslovnim operacijama i različitim aspektima rada u turističkoj agenciji i recepciji hotela. Kako bi u potpunosti bili spremni za budući posao i mogli da zadovolje potrebe svojih klijenata, učenici posećuju muzeje, izložbe, turističke agencije, autobuske i železničke stanice, aerodrome, kao i turističke i gastronomske sajmove, u pratnji svojih nastavnika. Posebna pažnja je posvećena učenju stranih jezika i učenici su ohrabreni da prave prezentacije o različitim mestima na engleskom, francuskom, nemačkom ili ruskom jeziku. Na trećoj i četvrtoj godini, učenici organizuju ekskurzije i kratke izlete sa jako malo pomoći svojih nastavnika.

Ugostiteljsko-turistička škola prepoznaje značaj praktičnog treninga i radnog iskustva za pronalazak budućeg zaposlenja.

Oni sarađuju sa mnogobrojnim hotelima, restoranima i turističkim agencijama, gde učenici imaju priliku da vežbaju u stvarnom okruženju. Nažalost, učenici ne mogu da budu plaćeni za svoj rad. Ipak, motivisani su da završe praktične treninge i steknu radno iskustvo u ovim organizacijama zbog mogućnosti dobijanja preporuke za posao ili čak radnog mesta po završetku obrazovanja.

Zaposleni u Ugostiteljsko-turističkoj školi su predani motivisanju učenika da uče više i šire vidike kroz razne dodatne aktivnosti, kao što su dramski klub, sportski klubovi i čitanje poezije. Svake godine, učenici se ohrabruju da učestvuju u sportskim, istorijskim, literarnim i takmičenjima stranih jezika, kao i državnim i regionalnim takmičenjima iz svojih profesionalnih predmeta, na kojima postižu neverovatne rezultate. Učenici ove škole su osvojili 18 zlatnih medalja na poslednjem takmičenju koje je organizovala Unija hotelijerskih i turističkih radnika Srbije.

Ugostiteljsko-turistička škola je decenijama lider u obrazovanju na polju turizma i hotelijerstva u Srbiji. Kada završe školu, učenici su spremni za rad u hotelima, kafićima, restoranima i turističkim agencijama. Možete ih pronaći ne samo u Srbiji, već u raznim državama širom sveta.