Za većinu učenika stručnih škola, obrazovanje vodi ka zaposlenju. Zbog toga je veoma korisno da škole i koledži u obrazovni program svojih učenika ubace i praktično iskustvo. Ovo ne samo da pomaže studentima da steknu praktične veštine, već im omogućava da izgrade bliske odnose sa kontaktima sa tržišta – što može da im pomogne da pronađu posao.

Salford Siti koledž se udružio sa dobrotvornom organizacijom iz Velike Britanije "Spremni za karijeru" kako bi ostvarili ove ciljeve i do sada su postigli izvanredne rezultate.

Koledž je osmislio seriju kurseva "Spremni za karijeru". Ovi kursevi su pomogli studentima da se pripreme za svoje buduće radno mesto tako što su im dodelili mentora koji radi u oblasti koja ih interesuje i organizovali šestonedeljne programe plaćene prakse.

Osamnaestogodišnji Zubair Rana iz Čitam Hila na svojoj praksi za ITV.
Učenik na smeru računovodstvo Tomas Bruks sa svojim mentorom Polom Hačings, iz gradskog veća Saltforda.

Mentori se dobrovoljno prijavljuju da budu deo obrazovanja učenika, kroz pružanje pomoći prilikom rešavanja zadataka i prijave za praksu, i davanje saveta u vezi sa karijerom kada god je to potrebno. Učenici posećuju mentorovo radno mesto kako bi stekli uvid u posao koji obavljaju.

Jedan od učenika sa smera računovodstvo je uparen sa Amandom Vud iz "Bankarske grupacije Lojd" je rekao: "Oduvek me je interesovalo bankarstvo, tako da sam bio veoma zadovoljan kada sam saznao da mi je Amanda dodeljena kao mentor".

Kursevi "Spremni za karijeru" već pokazuju rezultate.

Nakon šest nedelja prakse u britanskoj televizijskoj kompaniji ITV, jednom učeniku je ponuđen posao sa pola radnog vremena koji bi obavljao do kraja školovanja.

"Volim da radim na ITV zato što je u pitanju veoma poznat brend sa jakom reputacijom, što će izgledati veoma dobro u mom CV-u kada dođe vreme da tražim stalni posao nakon studija."

Tina Pajper, koordinator centra za poslovne usluge u ITV je rekla:

"Bilo je veliko zadovoljstvo gledati kako naš stažista stiče nova znanja, veštine i samopouzdanje tokom šest nedelja prakse i veoma brzo postaje cenjeni član našeg tima". Dodala je i: "Veoma smo srećni što će biti sa nama sve do kraja njegovih studija".

Salford Siti koledž je shvatio da povezivanje učenika sa tržištem dovelo do toga da se učenici više fokusiraju na svoje učenje i aktivno pripremaju za buduće zaposlenje. 

Saznajte više o kursevima "Spremni za karijeru" koje organizuje Salford Siti koledž.