Naš partner, Education and Training Foundation – vodeća britanska organizacija koja nudi resurse i stalno stručno osposobljavanje i usavršavanje nastavnog kadra strukovnih škola – pokrenula je nov i uzbudljiv online izložbeni prostor. Izložba pod nazivom Inovacije u tehničkom i stručnom obrazovanju i osposobljavanju je otvorena i prikazuje efektivan pristup planiranju i organizaciji tehničkog i stručnog obrazovanja i osposobljavanja (TVET).

Sajt ove izložbe prikazuje primere koristeći iskustva i zaključke koji su stečeni kroz više od 40 partnerstava ostvarenih između poslodavaca i obrazovnih institucija i sadrži:

  • Analize slučajeva iz prakse, izveštaje i video-klipove koji prikazuju ključne aspekte efikasnih i inovativnih partnerstva između poslodavaca i obrazovnih institucija, uglavnom kroz projekte kao što su "Two Way Street Leadership Exchange" (o vodećoj ulozi u razvoju efikasnog tehničkog i stručnog obrazovanja i osposobljavanja u saradnji sa poslodavcima) i razvojnog programa "Teach Too" (namenjenog razvoju osoblja i nastavnog plana i programa) – što su dva aspekta koji funkcionišu zajedno. Ključ ovakvog rada je koncept dualnog profesionalizma koji se odnosi na pojedince koji i podučavaju i rade u relevantnim industrijskim granama ili profesijama.
  • Nalaze kratkog istraživanja o predstrukovnom obrazovanju, uz analize šest slučajeva i objašnjenja odlika i karakteristika predstrukovnog obrazovanja. Cilj istraživanja je da nastavnicima pruži uvid u najbolje mogućnosti planiranja programa predstrukovne nastave, odnosno programa za one koji još uvek nisu uključeni u programe stručnog osposobljavanja.

Programi "Two Way Street" i "Teach Too" uključuju velika, mala i srednja preduzeća. Analize slučajeva iz prakse, video materijali i resursi za podršku prikazuju na koje sve načine ova partnerstva mogu omogućiti razmjenu stručnih znanja – u okviru struke, poslovnih procesa, nastavnog plana i programa i pedagogije – za planiranje, osmišljavanje i realizaciju inovativnih i održivih modela obrazovanja i obuke koji odgovaraju potrebama industrije i uspostavljaju jasniji vidokrug rada sa učenicima. 

Izložba "Inovacije u tehničkom i stručnom obrazovanju i osposobljavanju" postavljena je na Education and Training Foundation’s Excellence Gateway. Izložba na jednom mjestu prikazuje "Two Way Street Leadership Exchanges" i razvojni program "Teach Too", kao i rezultate istraživanja planiranja i realizacije predstrukovnih nastavnih programa.

Spoljni linkovi