„To je našem preduzeću pomoglo da raste i napreduje do mesta lidera u svojoj branši."

Grupacija URT

Radi se o jednom od vodećih britanskih proizvođača i rezultatima obuke na radnom mestu koja je, uz podršku Čičester koledža, organizovana u formi pripravničkog staža.

Grupacija URT proizvodi kompozitne materijale i nudi rešenja iz oblasti inženjeringa; sedište grupacije je u Zapadnom Saseksu. URT sarađuje sa širokim spektrom klijenata, od industrije naouražanja do potrošačke industrije, aeronautike i automobilskog sporta – uključujući Formulu 1 i Le Mans. Grupacija je osnovana 2001. godine sa samo tri zaposlena, a danas u svom postrojenju u Bognor Regisu zapošljava preko 100 ljudi.

Kevin Emet, tehnički direktor i suosnivač ovog preduzeća: „Mi još od prvog dana stavljamo naglasak na stažiranje pripravnika. Našem osoblju je stažiranje stvarno pomoglo; ono što nauče kod nas odlično nadopunjuje strukturirano učenje u koledžu Čičester. Ova stažiranja planiramo u bliskoj saradnji sa koledžom... Želim da učenici nauče kako funkcioniše preduzeće. Od finansija do prodaje, projektovanja i proizvodnog pogona; izuzetno je bitno, za njih, da shvate svaku od ovih oblasti."

Od početka rada preduzeća kod nas su došla 22 pripravnika i skoro svi su i danas ovde. Jako nam je važno da razvijamo njihov talenat i da im omogućimo uspeh. Jednostavno rečeno, ako naši pripravnici ne bi napredovali, znali bismo da nešto ne radimo kako treba.

Kevin je odgovoran za obuku i razvoj osoblja URT, i vodi program pripravničkog stažiranja. Tokom karijere koja uključuje i pozicije u nekoliko timova Formule 1, među kojima su McLaren i Benetton, Kevin je sarađivao sa brojnim ustanovama za obučavanje radne snage, ali tvrdi da partnerstvu sa Čičester koledžom nema premca.

Kod Čičestera mi se sviđa što ti ljudi stvarno slušaju šta mi želimo i šta nam je potrebno", objašnjava Kevin. „Ovaj koledž je najzaslužniji što smo ustanovili ovakvu šemu stažiranja pripravnika; koledž je maksimalno fleksibilan u prilagođavanju svog nastavnog plana i programa našim potrebama.

„Ćim bilo šta treba dodati, oni to spremno urade. Ja razgovoram s mnogim proizvođačima kompozitnih materijala širom zemlje: čini se da oni nemaju takav odnos sa svojim lokalnim koledžima i ostalim obrazovnim institucijama. Mislim da ćemo mi, zahvaljujući bliskoj saradnji u osmišljavanju obuke i s koledžom i s lokalnim univerzitetom, ovdje u West Sussexu razviti uspješnu zajednicu djelotvornog inženjeringa."

Džuli Kapsalis, zamenica direktora koledža Čičester, dodaje: "Ponosni smo što smo u koledžu uspeli da prilike za zapošljavanje ugradimo u srž obrazovanja – i to podrazumeva sve i svakoga." 

„Zaposlenima kakve poslodavci danas traže nije dovoljna samo kvalifikacija – poslodavci žele ljude sa praktičnim veštinama koje garantuju uspeh. Mi blisko sarađujemo sa lokalnim poslodavcima svih veličina – od lokalnih frizerskih salona do državnih i međunarodnih kompanija poput URT – i zajedno sa njima planiramo ugovorene obuke i programe pripravničkog staža, onakve kakvi zadovoljavaju potrebe njihovog poslovanja. I upravo taj partnerski rad za rezultat ima uspješne programe obuke."

Grupacija URT

Kevin Emmet, tehnički direktor grupacije URT, na univerzitetu je studirao aeronautiku. Pre nego što je sa dvojicom kolega osnovao URT, radio je za brojne timove Formule 1, uključujući McLaren i Benetton.

URT je jedan od vodećih proizvođača kompozitnih materijala; nude rešenja u oblasti inženjeringa, projektovanje i proizvodnju širokog spektra kompozitnih komponenti, velikih i malih.

Više informacija možete naći na njihovom sajtu.

Čičester koledž

Čičester koledž se nalazi u Zapadnom Saseksu, Velika Britanija. Mogućnosti za zapošljavanje ugrađuju u samu srž obrazovanja i ulažu velike napore da svim svojim učenicima osiguraju ne samo prvoklasno obrazovanje već i praktične veštine potrebne za određenu karijeru. Koledž smatra da je za ispunjenje zahteva lokalnih preduzeća, u smislu neophodnih veština i profila radne snage, ključno ostvariti partnerstvo sa tim preduzećima. Poslovni rukovodioci redovno posećuju koledž, drže predavanja grupama učenika i aktivno učestvuju u osmišljavanju nastavnog plana i programa.

Više informacija o koledžu Chichester i onome šta rade dostupno je na njihovom sajtu.