Dobrotvorna ustanova iz Velike Britanije sarađuje sa različitim klubovima Premijer lige kako bi podstakli studente koji potiču iz siromašnih sredina da se opredele za stručno obrazovanje.

"Liderstvo kroz sport i poslovanje" daje priliku mladima koji imaju između 16 i 24 godina, potiču iz siromašnih sredina u Velikoj Britaniji i u nekom trenutku su napustili sistem obrazovanja da se obrazuju za radno mesto u oblasti knjigovodstva, menadžmenta ili finansija.

Najnoviji pristup organizacije je saradnja sa fudbalskim klubovima kao što su Čelzi, Vest Hem ili Aston Vila kako bi pomogli mladima da se pripreme za rad u uspešnim kompanijama.

"Fudbal je mamac", kaže Karolin Ader, direktorka programa.

"Za mnoge učenike je često teško da napuste svoje vršnjake kako bi nastavili svoj put ka visokom obrazovanju". Saradnja sa klubovima iz Premijer lige nam daje šansu da motivišemo mlade, a njima pomaže da opravdaju svoju odluku pred drugima.

Učenici koji su primljeni na ovaj program, koji ukupno traje 16 meseci, prva četiri meseca provode u pripremama za zaposlenje. U ovom periodu se tri dana nedeljno pripremaju za sertifikat u oblasti računovodstva, a preostale dane provode uz različite aktivnosti kao što su kursevi za sticanje veština potrebnih za zapošljavanje ili sticanje kvalifikacija za trenera. Nakon ovoga, polaznici godinu dana provode na plaćenoj praksi u oblasti računovodstva, dok uporedo idu na koledž i jednom nedeljno pohađaju sesije ličnog i profesionalnog razvoja. Pored toga, u slobodno vreme mogu da volontiraju u fudbalskom klubu sa kojim sarađuju.

Kao deo svog rada u klubu, polaznici organizuju i izvode treninge sa decom i mladima, a neki učestvuju u programu Premijer lige "Slobodni udarac" kroz koji organizuju aktivnosti u siromašnim sredinama britanskih gradova.

Adom Akuamoa, koji je emigrirao u Veliku Britaniju iz Gane kada je imao 16 godina, je rekao:

Obožavam da vodim treninge u klubu Vest Hem. Rad sa decom je veoma naporan, ali vam pomaže da razvijete osećaj za detalje, veštine komunikacije kao i samopouzdanje – koje sam izgradio tokom svog rada ovde.

Jedan od ciljeva organizacije pri radu sa mladima je da im pomogne da izgrade svoje samopouzdanje u profesionalnom okruženju.

"Mnogi naši učenici nisu navikli da svakodnevno koriste voz, a kamoli da rade u kancelarijama međunarodnih banaka i računovodstvenih kompanija", kaže Karolin.

"Skoro svi koji uđu u program u tom trenutku nisu spremni za zaposlenje."

Program je u velikoj meri bio uspešan u ovoj oblasti. Od 200 polaznika koji su se upisali od 2012. godine, 87 posto onih koji su ga završili su sada ili zaposleni ili u sistemu formalnog obrazovanja.

Program je posvećen pružanju pomoći mladima kojima je često uskraćena mogućnost da napreduju u profesionalnom okruženju. Preko dve trećine učesnika su pripadnici manjina i, iako su i fudbal i računovodstvo oblasti u kojima su najveći broj zaposlenih muškarci, program pokušava da privuče i pažnju mladih žena. Zbog toga se organizuju događaji namenjeni upravo njima, tokom kojih se govori o uspesima i postignućima žena u ove dve oblasti.

Atera Raman, jedna od ženskih polaznica, je rekla:

"Gostujući predavači su mi jedan od omiljenih delova kursa ... Data nam je mogućnost da naučimo po nešto od svakog predavača, a zatim to primenimo u svojim životima."

Kroz razgovor sa direktorom programa, jasno je da ova organizacija svoju ulogu vidi kao holističku, i prepoznaje da je svim učenicima, ali posebno onima koji potiču iz siromašnih sredina, ponekad potrebna pomoć i podrška. Tamo gde je to potrebno, članovi tima rada u saradnji sa zaposlenima na koledžu ili fudbalskom klubu kako bi pomogli polaznicima da se suoče sa različitim izazovima.

Alisa, čije smo pravo ime rešili da promenimo, je dugo bila žrtva porodičnog nasilja, sve dok se nije prijavila za program. Ona je rekla:

Toliko sam zahvalna na radu organizacije i Vest Hem junajteda! Ovaj program mi je promenio život i nikada nisam mislila da ću se naći u situaciji da radim i učim u isto vreme. Podržavali su me kroz brojne uspone i padove i motivisali me da dam sve od sebe.

Program se sa oblasti Londona i Birmingema proširio na Mančester, pa sada polaznicima pruža mogućnost da sarađuju sa fudbalskim klubom Mančester Junajted. Planiraju saradnju sa još klubova, kako bi u narednim godinama mogli da pomognu većem broju mladih ljudi kroz sport.

Ako vam se dopada ideja spajanja sporta i stručnog obrazovanja, pogledajte kako sport može da pomogne učenicima da prevaziđu matematičke probleme.

Ukoliko želite da saznate više o samom programu i organizaciji koja ga sprovodi, posetite njihov sajt:

Ako želite da podelite svoje mišljenje o ovom tekstu, pišite nam na VEE@britishcouncil.org i priključite se diskusiji. Saznajte kako da predložite svoj tekst za neki od narednih brojeva magazina.