South Eastern Regional College (SERC) sarađuje sa nizom lokalnih preduzeća koja učenicima omogućavaju da učestvuju u projektima u realnom radnom okruženju. Koliko učenicima rad u tim preduzećima pruža priliku da razviju svoje veštine komunikacije, kritičko razmišljanje i veštine rešavanja problema, toliko i rad učenika preduzećima omogućava uštedu novca, povećanje proizvodnje i prometa kao i razvoj buduće radne snage.

Predstavljamo vam analize dva primera iz prakse u kojima su učenici SERC-a, dobivši šansu da rade u Coca-Coli i Royal Mail-u, ponudili uspešna rešenja za probleme sa kojima su se kompanije zaista suočavale.

Coca-Cola HBC Severna Irska

Cilj projekta

Da bi se povećala efikasnost upotrebe vode u procesu konzerviranja, učenici su trebali da na osnovu znanja i veština koje su stekli osmisle održivo rešenje za kontrolu protoka vode.

Nacrt projekta

Kroz saradnju sa inženjerskim timom u Coca-Cola HBC Severna Irska, dva učenika su osmislila sistem kojim se protok vode prekida deset sekundi nakon što se na proizvodnoj traci ne pojavi nijedna konzerva, a ponovo se uspostavlja tek nakon otkrivanja konzerve na proizvodnoj traci. U program je integrisan inteligentni tajmer koji meri trajanje isključenja vode, ukazujući na uštede u upoterbi vode koje bi ovo rešenje moglo da prouzrokuje.

Evaluacija projekta

Učenici su za ovo inovativno rešenje dobili pohvale Coca-Cole: "Veoma smo impresionirani kvalitetom rada učenika i njihovom sposobnošću da primene stečena znanja u realnim radnim uslovima. Ovo iskustvo će učenicima u budućnosti biti izuzetno korisno pri traženju posla. Važno je da mladi ljudi shvate da svako radno mesto zahteva ne samo znanje, već i veštine, kreativnost i određeni stav." – Martin Meknil, Electronics Project Manager u Coca-Coli

Stečene veštine

Veštine koje su učenici razvili tokom projekta uključuju:

• učestvovanje na sastancima

• rad u timu

• praktično radno iskustvo

• veštine upravljanja projektima.

Rezultat projekta

Coca-Cola HBC Severna Irska trenutno razvija rešenje zasnovano na konceptu koji su osmislila dva učenika i nada se da će tako ostvariti značajne uštede vode, što bi doprinelo povećanju održivosti postojećih procesa proizvodnje.

Savet ostalim učenicima

"Praktično iskustvo je super; dobio sam mogućnost da u praksi primenim sve što sam u teoriji naučio tokom prve godine. Džonatan i ja smo imali priliku da razvijemo veštine upravljanja projektima. Ja sledeće godine nastavljam školovanje u SERC-u i nadam se da ću opet imati priliku da radim na sličnim projektima." – Džonatan Hamil, učenik

Royal Mail

Inteligentni sistemi MERENJA poštanskih vreća 

Učenici su, u okviru teme unapređenja zdravlja i sigurnosti, sarađujući sa timom inženjera Royal Mail-a, osmislili i razvili inovativan sistem opružne vage za sortiranje manjih paketa. Ovaj inovativni sistem omogućava operaterima da efikasno napune poštanske vreće do maksimalno 11kg, što je dopuštena težina, a kroz upotrebu seta inteligentnih šipki koje očitavaju težinu tereta, osmišljenog da ponudi preciznije metode merenja, ali i otklanjanja rizika otpreme u kritičnom trenutku. U program je uključen inteligentni senzor koji brzo i lako meri težinu svake vreće, smanjujući rizike i troškove prepakivanja i provere sigurnosti.

Sistem za sortiranje na osnovu prepoznavanja glasa 

Uređaj koji su osmislili učenici Kajl Tarner i Rori Mekačen koristi sistem aktiviranja glasom (kao deo rešenja povećanja efikasnosti) dobio je pozitivne ocene kompanije. Inovativni sistem operaterima omogućava efikasno sortiranje pisama i smanjuje pogrešno očitavanje – što povećava efikasnost postojećih poštanskih procesa ove kompanije. Mladi inovatori su osmislili i napravili funkcionalni prototip jednokratnog sistema koji može da prepozna naredbe izrečene glasom jednog čoveka. Inteligentni sistem za prepoznavanje glasa ugrađen je u program radi brze i lake identifikacije poštanskih područja, što je rezultiralo uštedama i smanjenim rizikom od grešaka u kritičnom trenutku.

Rezultat projekta

Royal Mail trenutno razvija rešenje zasnovano na konceptu dvojice učenika i nada se da će ono za početak biti integrisano u njihov distributivni centar u Malusku. To će poboljšati sigurnost i efikasnost i dovesti do ušteda, povećavajući efikasnost postojećih poštanskih procesa ove kompanije.

Savet ostalim učenicima

“Bilo je sjajno što smo dobili priliku da radimo u Royal Mail-u; čitav projekat je bio fantastično iskustvo i odlično će izgledati u našim biografijama. Činjenica da je naš projekat osvojio nagradu daje nam ogromno samopouzdanje. Ovo je bila i šansa da razvijemo veštine upravljanja projektima, što će nam sigurno pomoći i u nastavnim aktivnostima.” – Skot Eliot, učenik

Pogledajte kratki video-intervju u kojem Kris Lis, menadžer u kompaniji Royal Mail, iznosi svoje mišljenje o ovom projektu i prednostima saradnje sa učenicima SERC-a.

South East Regional College je smešten u Severnoj Irskoj. Ovaj koledž za više obrazovanje nudi obrazovne programe za vanredne i redovne učenike. Više informacija o njima i njihovim projektima možete da pronađete na njihovom sajtu.