Lids Siti koledž shvata veliku važnost uključenosti poslodavaca u strukovnom obrazovanju i zbog toga je intenzivno zagovara. Ovaj koledž ne nudi samo savete, već i analize najuspešnijih aktivnosti koje ukazuju na prednosti uključenosti poslodavaca i njenu važnost za adekvatno osposobljavanje polaznika. U ovom slučaju, oni razmatraju svoj rad s preduzećem „Metalcraft UK" koje proizvodi metalne proizvode za kompanije kao što je Coca Cola i supermarket Morison.

Metalcraft UK

Lids Siti koledž već dugi niz godina kreira nastavne planove i programe i organizuje obuku za preduzeća u sektoru inženjerstva i industrijske proizvodnje celog Bredforda i šire oblasti Lidsa. Njihova stručnost i povezanost sa ovim sektorom podstakli su poslodavce da uspostave Industrijski centar za poboljšanje kvaliteta napredne proizvodnje i inženjerstva.

„Metalcraft UK"" proizvodi vrhunske metalne proizvode za prehrambenu industriju, radi za preduzeća poput Coca Cole i supermarketa Morison. „Metalcraft UK"" radi na veoma različitim projektima kao što su izduvni sistemi za super-jahte i plutajuća stepeništa od nerđajućeg čelika za prodavnicu u ulici Oksford koja je ponos lanca robnih kuća „Selfridges"". „Metalcraft UK"" je dugogodišnji klijent koledža Kitli koji se nalazi u sklopu kampusa Lids Siti koledža, i kao takav je pozvan da postane član odbora preduzeća koja strateški usmeravaju Industrijski centar, čije se sedište nalazi u koledžu Kitli.

Industrijski centar za poboljšanje kvaliteta napredne proizvodnje i inženjerstva prima mlade iz lokalnih škola kako bi ih obučavao za kvalifikacije GCSE (General Certificate of Secondary Education) u oblasti inženjerstva . Ideja je da se ti mladi usmere na poslove u onom sektoru u kom trenutno postoji nedovoljno mladih koji imaju neophodne veštine. Na ovaj način se obezbeđuje visoko obučen, visoko kvalifikovan kadar sa višim obrazovanjem koji je spreman za rad, a sve u cilju podrške grani i opštem privrednom rastu. Centar mladim ljudima nudi mogućnost radnog odnosa putem pripravničkog staža.

Nejtan Varli direktor „Metalcrafta UK"", igra ključnu ulogu i u usmeravanju i zastupanju ove nove institucije. Koledžu Lids je pomogao da uoči nedostatke nastavnog programa i ukazao na efekte koje veštine višeg nivoa imaju na rast i diversifikaciju privredne grane. Nejtan je ovaj koledž podstakao na ulaganje u profesionalni razvoj osoblja, koje je sad osposobljeno da odgovori potrebama sve veće tražnje.

Ova visoko tehnička obuka, koja je uspostavljena u koledžu Kitli predstavlja jasan primer zadovoljenja potreba poslodavaca kroz partnerski rad. Kroz Industrijski centar Metalcraft primenjuje ono što zagovara: iz prve grupe mladih tehničara zaposlili su dva nova pripravnika koji će kroz centar steći neophodne kvalifikacije.

U oblasti Lids industrijska proizvodnja predstavlja jedan od glavnih sektora zapošljavanja, a značajan deo proizvodnje obavljaju mala i srednja preduzeća smeštena u okrugu Bredford Metropolitan, gdje se nalazi i Kitli koledž.

Proizvodni sektor cele države i dalje izveštava o znatnom manjku potrebnih veština što utiče na održivost i usporava rast ovog sektora. Podaci najnovijeg istraživanja koje obavlja britanska Komisija za zapošljavanje i veštine otkriva da se manjak potrebnih veština najviše javlja kada su u pitanju kvalifikovani radnici, stručnjaci i mašinski operateri. 

Povećanje tražnje za visoko kvalifikovanim kadrom najviše se očekuje u sektorima koji su najvažniji za rast privrede, kao što su građevinarstvo (više od 73 posto), prerađivačka industrija (više od 69 posto) i inženjerstvo, nauka i visoka tehnologija (više od 52 posto). Zbog toga je Lids Siti koledž posvećen razvoju programa koji polaznicima pružaju veštine koje su relevantne i odgovarajuće privrednom rastu svih grana koje su ključne za zapošljavanje i rast britanske privrede."

"Na primer, rad koledža sa kompanijama kao što je „Metalcraft UK"" i uspostavljanje Industrijskog centra kao rezultat imaju razvoj niza mogućnosti, od najnižih kvalifikacija do sticanja veština višeg nivoa i kvalifikacija za tehničare različitih disciplina.

Kvalifikacije tehničara koje nudi Lids Siti koledž sada uključuju nove sertifikate i pripravnički staž (različite srednjoškolske diplome britanskog sistema), sa punim radnim vremenom ili pola radnog vremena u zavisnosti od toga šta odgovara polaznicima i poslodavcima.

Koledž je kroz partnerstvo sa poslodavcima shvatio i potencijal multikvalifikovanih tehničara, pa je svoju ponudu proširio kvalifikacijama za mašinske tehničare, uključujući elektro-mašinstvo, što je podrazumevalo dodatne sadržaje i opremu.

Ključno je to što se kroz saradnju koledža i poslodavaca obezbeđuju aktivnosti koje određuju lokalna preduzeća. Industrijski centar trenutno ima odbor na čijem je čelu predstavnik lokalne privrede i koji čine brojni poslodavci i njihovi partneri; svi oni su kroz različite aktivnosti uključeni u obrazovni proces. Sve ove organizacije deluju kao ambasadori Industrijskog centra i u okviru šire mreže  aktera i poslodavaca promovišu prednosti ovakvog načina učenja i razvoja.