Novim infrastrukturnim projektima potrebni su stručni zaposleni kako bi bili uspešni. Stiven Hovs, menadžer u organizaciji SEMTA (Alliance for Science, Engineering and Manufacturing Technologies) opisuje na koji način ova neprofitna organizacija pokušava da osigura uspeh jedne od najvećih investicija u Velikoj Britaniji.

Kao organizacija iz Velike Britanije, SEMTA pomaže u održavanju koherentnosti i kompatibilnosti sistema za razvoj veština Velike Britanije i regiona. Na primer, odgovorni smo za nacionalne standarde o radu i okvire koji definišu kompetentnost kada su u pitanju poslovi u inženjerstvu i proizvodnji.

Jedna od stvari koje povezuje zemlje Velike Britanije jeste ključna uloga koju poslodavci igraju u oblikovanju veština i vezama koje imaju sa lokalnim koledžima. U slučaju naprednog proizvodnog i inženjerskog sektora koji predstavlja SEMTA, ove veze su često dugotrajne. U nekim slučajevima poslodavci su imali ulogu prilikom osnivanja koledža, obezbeđujući talentovanim ljudima mogućnost kvalitetnog zaposlenja u svojoj oblasti.

Na primer, Nacionalni koledž za železnice visoke brzine je otvoren kako bi se na nacionalnom nivou pružilo rešenje za izazove koji su proizašli uvođenjem HS2 brze linije*. Koledž ima pristup najnovijoj opremi koja se koristi u železnici - većina opreme koledžu su donirale kompanije koje posluju u ovoj oblasti, uključujući i potpuno novu laboratoriju sa najsavremenijim 3D laserskim skenerima i robotima. Pošto su opremu donirale kompanije, obuka koju koledž nudi osigurava da učenici dobijaju odgovarajuće veštine i iskustvo ne samo za sadašnjost, već i budućnost železničke industrije.

U Škotskoj, vlada je kao prioritet odredila povećanu saradnju između poslodavaca i obrazovnih institucija kako bi poboljšala zadovoljstvo poslodavaca STEM veštinama koje njihovi učenici imaju. SEMTA je nedavno potpisala Memorandum o razumevanju sa Partnerstvom za energetske veštine, koji pruža mogućnosti stalnog stručnog usavršavanja za zaposlene koledža, kako bi stekli bolje razumevanje te industrije.

Izveštaj  o proceni STEM saveza, koji je SEMTA nedavno objavila, je utvrdio da zaposleni u ovoj oblasti imaju samo pet dana stručnog usavršavanja godišnje, a samo deset posto ima osoblje koje obavlja poslove zapošljavanja - zbog čega smo razvili STEM Exchange, odgovarajuću uslugu koja omogućava spajanje tržišta i obrazovanja. Snažno verujemo da saradnja između poslodavaca i koledža dovodi do boljih mogućnosti za učenike i boljih STEM veština, tako da ćemo i dalje naporno raditi kako bismo je podsticali.

* HS2 je nova železnička brza linija koja će raditi na liniji od Londona do Birmingema do 2026. godine, a zatim i od Lidsa do Mančestera do 2032. godine. Uključivaće nove železničke šine i stanice.

Spoljni linkovi