Dnevna soba budućnosti

Ovog novembara okupili smo grupu mladih kreativaca iz celog Zapadnog Balkana kako bi kroz rad sa BBC-ijem, laboratorijom Mixed reality Databox i Fondacijom za umetnost i kreativnu tehnologiju (FACT), zajedno učestvovali u dizajniranju budućnosti emitovanja. U okviru našeg PlayUK programa, organizovali smo radionicu "Dnevna soba budućnosti" – koja je održana na drugom regionalnom forumu inovacija "Sarajevo Unlimited", koji je regionalna platforma za inovatore, start-upove, talente i pokretače promena, organizovan od strane poslovnog, kreativnog i inovacionog centra Networks INT.

Teme kao što su budućnost medija, storytelling i Object-Based Media (OBM) su takođe bile predstavljene i široj publici foruma, kroz govor Ijana Forrestera na glavnoj bini kao i BBC Blue Room-u.

Dva odabrana učesnika su dobili priliku da nastave svoj rad kroz ovaj jedinstveni tronedeljni program u Velikoj Britaniji, uz pomoć trenera sa kojima su sarađivali tokom radionice. Za ovo vreme, oni su posetili Liverpul, Mančester i Notingem i bili u mogućnosti da se upoznaju i sarađuju sa stručnjacima iz vodećih kompanija iz oblasti novonastalih medija - BBC, FACT i Databox.

Program će kulminirati u maju 2018. godine predstavljanjem njihove ideje kroz eksperimentalnu demonstraciju zasnovanu na scenariju "porodične dnevne sobe" koja je zapravo eksperiment koji se odvija "uživo" u OBM iskustvu, a takođe će beležiti podatke u realnom vremenu o iskustvu gledanja. Ovo uzbudljivo interaktivno kinematografsko iskustvo će biti predstavljeno na FACT-u, u Liverpulu, Velika Britanija u periodu od 4. do 8. maja. Saznajte više i registrujte se preko veb-sajta FACT-a.

Osamnaest učesnika koji se bave kreativnim industrijama, od filma do programiranja i IT-a su dobili jedinstvenu priliku da steknu uvid u Object-based Media (OBM) i prestižne načine razmišljanja o medijskim inovacijama.
Naši treneri iz Velike Britanije su sa učesnicima podelili dragoceno znanje o novim načinima razmišljanja o emitovanju, Internetu stvari, privatnosti i podacima.
BBC Blue Room je bila jedinstvena prilika za posetioce Sarajevo Unlimited-a da vide i dožive najnoviju tehnologiju kreiranja i praćenja medijskog sadržaja.
Ijan Forester, BBC senior producent, je na glavnoj bini održao predavanje i pružio uvid publici u storytelling i budućnost emitovanja. 
Mladen Rakonjac (levo) i Ilija Tiricovski (desno) su odabrani učesnici koji su boravili tri nedelje u Velikoj Britaniji i radili sa trenerima kako bi svoju ideju sproveli u delo.

Spoljni linkovi