U subotu, 16. aprila, bićemo domaćini konferenciji koju će voditi dr Juan Ferni, profesor i šef katedre za Šekspirologiju na Šekspirovom institutu Univerziteta u Birmingemu u Stratfordu na Ejvonu. Ova konferencija je prva u nizu događaja koje organizujemo u Srbiji kako bismo proslavili delo Vilijema Šekspira povodom obeležavanja 400 godina od njegove smrti ove godine.

Prijave za učešće na konferenciji su zatvorene. Potvrde će svim učesnicima biti poslate najkasnije 12. aprila. Program konferencije će biti na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod za koji će biti zadužena Dr Nataša Šofranac sa Filološkog fakulteta u Beogradu. 

Program događaja

10.00 Registracija
11.00 Svečano otvaranje
Kler Sirs, direktorka za Srbiju i zapadni Balkan
Prof. Zoran Paunović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
Prof. Zorica Bečanović Nikolić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu
11.15 Plenarna sesija | Šekspir za slobodu
Ovo predavanje počinje prvom značajnom proslavom u Šekspirovu čast: Šekspirovim jubilejom, koji je održan u Stradfordu na Ejvonu 1769. Tom prilikom je Dejvid Garik - možda najbolji glumac koji je igrao u Šekspirovim delima - odjednom proglasio Šekspirovu slobodu i dao je ljudima. Ferni će pokazati da se ovo može dovesti u vezu sa kampanjom za slobodu započetom u Engleskoj u XVIII veku. Ferni će nastaviti da istražuje upečatljivu vezu između Šekspira i slobode koja se javila tokom Čartizma u XIX veku, posebno u militantnom životu i delu Tomasa Kupera, koji je sebe nazvao „Šekspirovskim generalom”. Ferni će, takođe, vratiti svoju publiku u Londonsku tavernu i jedno veče 1853. povodom izvanredne Šekspirove predstave održane u čast mađarskog borca, Lajoša Košuta. Ukazaće i na to da se Šekspir, takođe, dovodi u vezu sa srpskim piscem, Lazom Kostićem. Sve ovo, kako on navodi, otkriva nesumnjivu i pobunjeničku šekspirovsku slobodu koja je od ključnog značaja za razvoj modernizma, ali koju smo sada u velikoj meri izgubili.
12.15 Pauza
12.30 Intervju sa profesorom Juanom Fernijem | Šta Šekspir znači nama ili mi njemu?  
Moderator: Prof. Zorica Bečanović Nikolić
13.00 Pauza za kafu
13.45 Masterklas | Tolstojev napad na Šekspira
Juan Ferni će, takođe, održati masterklas o izvanrednom napadu ruskog pisca i reformatora, Lava Tolstoja, na Šekspira. Šekspirolozi se bore da ovo prihvate, ali Ferni tvrdi da ono što Tolstoj govori zapravo pomaže da se približimo Šekspiru. Tolstojev esej nam omogućava da vidimo šta je, a šta nije ovaj engleski dramaturg. Ovo funkcioniše kao jedna vrsta negativnog otkrovenja njegovog dostignuća, koje vredi mnogo više nego samo obožavanje Šekspira. Tolstojev esej nam, takođe, pruža fascinantne međunarodne perspektive o Šekspiru, pregovarajući o sopstvenoj poziciji u odnosu na to kakva su svojevremeno bila viđenja uticajnih Nemaca. Nakon Fernijevog izlaganja, imaćete priliku da razgovarate o mnoštvu tema koje je profesor spomenuo u svom izlaganju, uključujući Šekspirovu estetiku, moralnost, politiku, religiju i međunarodni uticaj, onda i sada.
14.45 Završne napomene i zatvaranje
15.00 Kraj programa

O predavaču

Juan Ferni je profesor i šef Katedre Studija o Šekspiru na Šekspirovom institutu (Univerzitet u Birmingemu) u Stradfordu na Ejvonu, gde je razvio master program Šekspir i kreativnost i blisko sarađuje sa organizacijom Royal Shakespeare Society. U njegov književni opus spadaju knjige "Sramota u Šekspiru", "Duhovni Šekspiri", "Crveni krst: Preuređenje religiozne poezije za današnji svet" i "Demonska: književnost i iskustvo". U 2016. mu izlaze dve knjige. Prva je "Tomas Man i Šekspir: Nešto bogato i neobično", koju je uredio sa Tobijasom Doringom. Druga je "Magbet, Magbet", koju je napisao sa Sajmonom Polfrijem. Ovo je nastavak Šekspirove tragedije koja ponovo postaje drama, intenzivna reakcija na čitanje drame koja istovremeno čini u potpunosti novu fikciju; filozof Slavoj Žižek ju je nazvao, „čudom, momentalnim klasikom”. Ferni trenutno završava knjigu za Cambridge University Press pod nazivom "Šekspir za slobodu: Zašto su drame važne".

Za sva dodatna pitanja molimo vas da nas kontaktirate.