Date
Subota, 29. / 09 / 2018 -
12:00 to 15:00

Izložba Percepcije: Žena po meri društva se svečano otvara 28. septembra u Galeriji Matice srpske, u Novom Sadu, praćena panel diskusijom „Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?“, dan kasnije, u subotu, 29. septembra.

British Council i Galerija Matice srpske predstavljaju publici na jednom mestu umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije. U dijalogu umetničkih dela savremenih britanskih umetnica kao što su Sara Lukas, Trejsi Emin, Rejčel Vajtrid, sa novovekovnom i modernom srpskom umetnošću Katarine Ivanović, Nadežde Petrović, Ljubice Cuce Sokić, otvaraju se pitanja ženske (re)prezentacije i uloge žene kako u prošlosti tako i u današnjem društvu.

Za vreme trajanja izložbe planira se bogat prateći program koji započinje već u subotu, 29. septembra panel diskusijom „Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?“. Među učesnicama panela će biti:

  • dr Lara Peri, eminentne britanske istoričarke umetnosti, profesorka na Univerzitetu u Brajtonu, koja se naročito bavila istorijom Nacionalne galerije portreta u Londonu
  • dr Aleksandra Kokoli, profesorka na Univerzitetu Midlseks u Londonu, koja se bavi rodnom umetnošću i psihoanalizom
  • Ema Dekster, globalna direktorka za oblast vizuelnih umetnosti British Council-a
  • dr Ana Bogdanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu
  • dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine
  • Jelena Ognjanović, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Panel će se baviti temama kao što su „zaboravljeni“ ženski umetnici, rodna ravnopravnost u umetnosti 21. veka i politike sakupljanja muzejskih kolekcija.