Date
Sreda, 27. / 05 / 2020 -
18:00 to 19:30
Mesto održavanja
Online event


PlayUK 2020 je serija digitalnih događaja uživo i svi su pozvani da nauče više o Velikoj Britaniji i povežu se sa profesionalcima iz industrije igara. Tokom narednih pet meseci proizvodićemo nove nedeljne video sadržaje, kao i mesečne sesije uživo, a svako ko je zainteresovan za industriju igara i kreativnu ekonomiju može da se oproba.

U ovoj sesiji Kler Morvud će predsaviti u besplatnu web alatku Bitsy, i načine kako se on korisiti u pravljenju malih jednostavnih igara. Bitsy je odličan za pravljenje malih narativnih avantura zasnovanih na pixel art estetici ali i zato što za njegovo korišćenje nije potrebno iskustvo u programiranju. Dizajniran je tako da ga mogu koristiti svi bez obzira na kom nivou game developemnta nalaze, uključujući i potpune početnike koji u roku od nekoliko sati mogu napraviti svoju prvu igru. Kler će predstaviti alaltku, pružiti uvid u sve opcije korišćčenja pri pravljenju neke video igre, ali i predstaviti nekolicinu igara koje se već godinama unazad prave – ilustrujući kako su drugi korisitli Bitsijeve mogućnosti i kako su se suočavali sa ograničenjima. 

UPOZNAJTE CLAIRE MORWOOD, HOSTA PLAYUK RADIONICE

Kler je samouka programerka, umetnica i gejm dizajner. Ona je jedna od osnivačica „3-Fold Games“ koji je nedavno objavio igru „Before I Forget“.U svom radu, ona zastupa koriščenje „malih alata“ za gejm development i od 2017 koristi Bitsy. Nakon učešća u dva Bitsi Game Jams-a, napisala je novu igru pod nazivom „Tutorial“ i blog-post sa o njenom nastanku, a koja je sada postala jedan od najčešće korišćenih Bitsi tutorijala. Od tada je vodi radionice o Bitsy-ju i tokom kojih promoviše potencijal ovog softvera u eksperiemtisanju i njegovu pristupačnost novim kreatorima igara.

Velika Britanija ima međunarodno poznatu scenu revolucionarnih igara i preduzetničkih programera - od programera, dizajnera do proizvođača, i neprestanu želju za vezama sa međunarodnom scenom. Imajući to u vidu, British Council je odlučio da PlayUK 2020 iz dogadjaja u realnom svetom pređe u digitalni. Festivalske sesije će voditi vodeći umetnici i kreativci iz Velike Britanije za sve koji su zainteresovani za industriju igara, deleći znanje i ekspertizu u različitim elementima razvoja igara, od pisanja, do umetnosti, audio i mnogih drugih.