Prateći program 2
Date
Petak, 12. / 10 / 2018 - 18:00 to Subota, 13. / 10 / 2018 - 18:00

Tokom tri meseca trajanja izložbe svakog petka i subote u 18.00 sati biće realizovan prateći program izložbe. Kroz 25 predavanja, razgovora, stručna tumačenja i tri panel diskusije/tribine publici će biti predstavljena tema izložbe iz najrazličitijih uglova i ponuđena raznovrsna razmatranja na pitanje „Ko je žena po meri društva?”. Takođe, za najmlađe posetioce biće realizovane subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati, dok će za mlade biti organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda. 

12. oktobar u 18.00 sati
Žene kao emancipatorke kulturnog života međuratnog Beograda
prof. dr Radine Vučetić

U međuratnom periodu, stari Beograd je uzmicao pred novim − sa luksuznim automobilima, ženama obučenim po pariskoj modi i sa umetničkim životom koji je bujao. To su godine ubrzane emancipacije žena, kada one postaju sve prisutnije i na kulturnoj sceni. U tom procesu sveopšte modernizacije i evropeizacije, veliku ulogu je odigralo Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić”, koje je postalo stožer okupljanja umetnika s područja cele Kraljevine Jugoslavije. Zahvaljujući ženama iz ovog Udruženja, oranizovane su najznačajnije izložbe u međuratnom periodu, mnogobrojni koncerti i književne večeri, ali i balovi koji i iz današnje perspektive deluju kao čudo avangarde. One su ustajale i protiv lažnog morala i branile Meštrovića i njegovog Pobednika, u trenutku kada je konzervativni Beograd ustao protiv njega. Približavajući publici Stravinskog, Pikasa, Šagala, ili Diksa, ali i najznačajnije jugoslovenske umetnike, i organizujući po prvi put slikarske aukcije i sajmove knjiga kod nas, one su zauvek promenile kulturnu scenu i Beograda i Kraljevine Jugoslavije.

13. oktobar u 18.00 sati
U susretu sa delom Sare Lukas
Msr Nikola Ivanović, istoričar umetnosti

Msr Nikola Ivanović, istoričar umetnosti govoriće o radu jedne od najpoznatijih britanskih umetnica današnjice. Kroz svoje radove ona se na duhovit način bavi rodnim i seksualnim temama i stereotipima. Nema svoj atelje, a pri izradi fotografija, skulptura i instalacija koristi predmete iz svakodnevnog okruženja – cigarete, nameštaj, hranu, ženske čarape... Sara Lukas je predstavljala Veliku Britaniju na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine.