Cover 21st CS

U 2018-oj godini sarađivali smo sa izvrsnom autorkom i novinarkom Jelenom Micić, kako bi predstavili širokoj publici šta je to slično a šta različito u obrazovnim sistemima Velike Britanije i Srbije. Serijal "Nove tehnologije u obrazovanju", rađen je u sklopu istoimene regionalne konferencije koja se održavala pet godina za redom u Beogradu i bila je najveća konferencija ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

U Velikoj Britaniji posetili smo više osnovnih škola u Londonu i Kembridžu, zašli smo u one privatne i državne, i uspeli smo da saznamo šta je to što motiviše đake i nastavnike da se kvalitet nastave podigne na viši nivo. Upoznali smo se sa mikrobitom, malom spravom koja je u tom trenutku tek ulazila u srpske učionice, a u Velikoj Britaniji je već pravila velike pomake. Danas svaka škola u Srbiji ima set ovih uređaja kroz naš projekat "Škole za 21. vek", a u tom trenutku mogli smo da vidimo njegove prve primene kroz pilot projekat koji smo još tada pokrenuli.

Serijal je imao tri emisije i bio je prikazivan na RTS-u, a sada želimo da se podsetimo svih lepih primera na koje smo naišli u obe zemlje. 

Prva epizoda

Kako se mikrobit upotrebljava u privatnoj školi "Sent Džons" u Kembridžu, a kako u OŠ "Branislav Nušić" u Beogradu? Kava su rezultati britanskog nacionalnog projekta "Bi Bi Si - mikobit" i zbog čega se ovaj projekat proširo i na zemlje zapadnog Balkana? Šta je "Škola za 21. vek" i ko se sve u Srbiji prijavio za ovaj pilot projekat?

Druga epizoda

Šta imaju zajedničko škole "Elm Park" iz Londona ali i "Dragomir Marković" i "Nada Popović" iz Kruševca? U srce nastave i celog nastavnog plana stavili su IT jer im je omogućio kreativnost i saradnju, ne samo među učenicima već i među nastavnicima. 

Treća epizoda

Državna škola "Ardli Grin" iz Istočnog Londona ima dosta učenika koji nemaju najbolje materijalne uslove kod kuće, ali se zato u školi trude da im omoguće pristup računarima, tabletima, i drugim uređajima. U isto vreme oni tako brzo uče, da neretko deca uče nastavnike kako se nešto radi. Sličan pristup imaju i škole "Milutin i Draginja Todorović" i "Vuk Karadžić" iz Kragujevca.