Kada ću dobiti svoje rezultate IELTS ispita?

Nećete morati dugo da čekate rezultate IELTS testa.

Možete se prijaviti na Test Taker Portal da biste pregledali svoje rezultate. Rezultati IELTS-a ostaju na mreži 28 dana, ali ih ne treba koristiti kao zvaničnu potvrdu vašeg učinka.

Ako ste položili test na papiru, moći ćete da pregledate rezultate nakon 13 kalendarskih dana od datuma testa. Rezultate možete proveriti na Test Taker portalu. Ako ste test polagali na računaru, moći ćete da pregledate rezultate nakon 1 do 5 dana od datuma testa. Proverite svoje rezultate na Test Taker portalu.

Rezultati UKVI testa rađenog na računaru isporučuju se nakon 1-5 dana.

Ako izgubite sertifikat (TRF) ili zaboravite rezultate testa, obratite se centru za testiranje.

Kada ću da dobijem fizičku kopiju rezultata?

Štampanu kopiju vaše ocene IELTS testa, Izveštaj o rezultatima testa (Test Report Form), poslaćemo vam 13 dana nakon datuma testa u pisanoj formi. Očekujte rok dostave do maksimalno dva dana.

IELTS rezultate nije moguće saznati putem telefona ili e-pošte.

Ako ste polagali IELTS na računaru, dobićete svoje rezultate elektronskim putem. Elektronsku verziju (eTRF) možete preuzeti sa Test Taker portala 1 do 5 dana nakon vašeg testa. Možete odštampati svoj elektronski obrazac izveštaja o testiranju (eTRF) da biste ga poslali organizacijama na koje se prijavljujete ili ga možete poslati putem e-pošte. Alternativno, možete poslati svoje rezultate direktno organizaciji preko Test Taker portala.

Vaš Izveštaj o rezultatima testa (TRF) poslaćemo direktno institucijama za koje se prijavljujete

Možemo poslati do pet dodatnih kopija TRF-a direktno institucijama za koje se prijavljujete (na primer univerzitetima, imigracionim službenicima, itd.). Ukoliko želite da to učinimo, molimo dodajte odgovarajuće adrese na Test Taker Portalu u roku od dve godine od polaganja testa.

Ne zaboravite da napišete punu poštansku adresu institucije. Bez potpune adrese nećemo moći da proverimo da li institucija ima pristup servisu za verifikaciju rezultata IELTS testa koji dozvoljava toj instituciji da pogleda vaše rezultate nakon što ih mi isporučimo elektronskim putem. U slučaju da oni nemaju pristup ovom servisu, mi ćemo im poštom poslati vaš Izveštaj o rezultatima testa (TRF).

Da li mogu da dobijem dodatne kopije IELTS rezultata?

Ukoliko želite da pošaljemo dodatnu kopiju vašeg Izveštaja rezultatima testa (TRF) organizaciji koja priznaje test pored pet kopija koje pružamo, potrebno je platiti administrativne troškove u iznosu od 1.000 RSD po kopiji za slanje putem avionske pošte ili 3.500 RSD (30.00 EUR) po kopiji za slanje na međunarodne destinacije putem kurirske službe. Zahtev za dodatnu kopiju možete podneti putem Test Taker Portala. Molimo vas da nas kontaktirate putem info@britishcouncil.rs kako bismo Vas obavestili o mogućim načinima plaćanja.

Ukoliko je vaš test centar zatvoren, dodatne izveštaje o rezultatima testa možete naručiti na veb adresi ielts.org. 

Biće potrebno da dostavite adresu institucije i popunite “Application for Additional Test Report Form”. TRF ćemo zatim poslati direktno odgovarajućoj instituciji.

Imajte na umu da je za obradu dodatnog Izveštaja o rezultatima testa potrebno oko 2 dana.

Kandidati ovu uslugu mogu da plate u banci putem fakture koju ćemo vam poslati, ili gotovinom u našoj kancelariji, u Bulevaru vojvode Bojovića 6–8, Beograd. Molimo vas da nas kontaktirate putem info@britishcouncil.rs kako biste zakazali svoj termin za posetu.

Ukoliko se odlučite da platite direktno putem banke molimo vas da pratite uputstva na ovom linku kako bi poslali upit za fakturu. Fakturu ćemo vam poslati putem adrese elektronske pošte koju upišete, u roku od 48 sati nakon slanja upita. 

Šta znači moja IELTS ocena?

Za svaki deo ispita biće vam dodeljena IELTS ocena, u rasponu od 0 do 9, koja odražava vaše znanje engleskog jezika.

Vaš TRF prikazuje ocenu za svaku od četiri jezičke veštine (Slušanje, Čitanje, Pisanje i Govor), kao i krajnju sveukupnu ocenu. Vaše ocene pojedinačnih delova testa mogu biti izražene kao celi brojevi (na primer 5.0, 6.0, 7.0) ili kao decimalni brojevi (na primer 5.5, 6.5, 7.5).

Ovde možete saznati više o tome šta vaša ocena znači.

Koliko dugo su moji IELTS rezultati validni?

Organizacije obično neće priznavati vaše rezultate ukoliko su oni stariji od dve godine, osim ukoliko ne priložite dokaz da ste aktivno održavali ili pokušavali da unapredite svoj engleski jezik od kako ste polagali test. IELTS Partneri ne mogu potvrditi validnost rezultata testa koji su stariji od dve godine.

Kako mogu da tražim ponovno ocenjivanje mog IELTS Testa?

Ukoliko niste dobili ocenu koju ste očekivali, možete da tražite da vaš test ide na ponovno ocenjivanje. Ovo se naziva Enquiry of Results (EOR) (Upit o rezultatima). Možete da izaberete delove testa za koje želite ponovno ocenjivanje i biće potrebno da za to podnesete zahtev u test centru u kome ste polagali ispit.

Troškovi ove usluge su 10.000 RSD, i oni će vam biti refundirani ukoliko vaša ocena na bilo kom delu testa bude povećana. Za ponovno ocenjivanje potrebno je da se prijavite najkasnije do šest nedelja nakon datuma polaganja testa.

Zahtev za ponovno pregledanje testa možete popuniti online, preko Test Taker Portala. Pored toga, formular možete preuzeti i sa našeg sajta (pogledajte odeljak Preuzimanja) i poslati ga centru gde ste polagali test. Molimo vas da priložite i dokaz o uplati. Da biste se prijavili za izdavanje fakture molimo pratite uputstva na ovom linku.

Ishod Enquiry of Results (EORs) može biti dostupan istog dana kada i vaša prijava pa sve do 21 dan nakon vaše prijave. Vreme koje je potrebno zavisi od nekoliko faktora, uključujući broj sekcija na koje ste tražili da obratimo pažnju.

Da li mogu ponovo da polažem IELTS test?

Ne postoje ograničenja za ponovno polaganje IELTS testa. Možete da se prijavite za test čim smatrate da ste za to spremni.

Imajte na umu da se vaša ocena verovatno neće povećati ukoliko ne uložite značajan napor da poboljšate svoj engleski jezik pre nego što ponovo pokušate da polažete test. Posetite odeljak za pripremu da biste uradili test za vežbanje i njime procenili vaš nivo znanja.