©

Katerin Alen: šanse i prepreke VR-a

Paralelno sa filmskim festivalom, organizuje se prateći program za filmske profesionalce gde im se pruža prilika da razgovaraju o poslednjim trendovima u filmskoj industriji. Program se odvijao u Kulturnom centru Beograda i galeriji Artget i pomogao je filmskim profesionalcima da se umreže, razmene ideje i razviju nova međunarodna partnerstva.

Pogledajte program

PETAK 17. FEBRUAR | DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

11.00–13.00 | POL FREJZER | IZGUBLJENO I NAĐENO: NOVE SCENARISTIČKE PRAKSE 

Pol Frejzer, scenarista, reditelj i “script-doctor”. Napisao je scenarija za filmove "Twenty-Four Seven", "A Room for Romeo Brass", "Once Upon a Time in the Midlands", "Heartlands", "Somers Town", "My Father the Liar, and Tube Tales", "Dead Man’s Shoes" kao i scenario za crtanu seriju "Sheeep". Kao reditelj, Pol je snimio nekoliko kratkih filmova uključujuči i nagrađivani "Scummyman, Barney Has the Blues" i "Street life". Svoj prvi dugometražni film "My Brothers" snimio je 2011. Pol takođe savetuje scenariste, pojedinačno ili kroz radionice, u Velikoj Britaniji i širom sveta.

14.00–15.20 | MAJK DOUNI | Zašto pravimo filmove? Da li su filmovi još uvek važni?

Majk Dauni je producent i izvršni direktor kompanije Film and Music Entertainement (F&ME). Producirao je preko 50 igranih filmova. Između ostalih F&ME potpisuje filmove poput "White Lighting", "Guy X", "Deathwatch", "Pre kiše", "Loving glance"… Bio je i jedan od koproducenata Parade Srđana Dragojevića. Dauni je zamenik predsednika borda Evropske filmske akademije. Daunijeve knjigu “Finansijski priručnik – uputstvo za evropske producente” je izdala MEDIA biznis škola. Bio je član umetnilkog borda Filmskog festivala u Puli i predsednik festivala u Motovunu u Hrvatskoj, kao i umetnički savetnik Zagreb film festivala. U tri mandata bio je član saveta Britanske akademije za film i televiziju kao i član BAFTA filmskog komiteta. 

SUBOTA 18. FEBRUAR | GALERIJA ARTGET

11.00–13.00 | Karolin Kuper Čarls | Produkcija filmova u Velikoj Britaniji – moje iskustvo

Karolin Kuper Čarls prevashodno radi sa mladim talentima piscima i rediteljima u svojoj produkcijskoj kući Universal Spirits. Među brojnim projektima koje je ostvarila najpoznatiji je film "The Incident" koji je producirala. Takođe, Čarls je bila direktorka Creative England Film Enterprise fonda. Creative England je organizacija koja podržava kreativne industrije u Velikoj Britaniji. Creative England promoviše razvoj kreativnih kompanija koje dalje razvijaju biznis u gejmingu, filmu, kreativnim I digitalnim medijima kao i u pružanju servisnih usluga produkcije. Ova kompanija je partner Britanskog filmskog instituta.

14.00–15.30 | Mia BEJS |  Marketing i distribucija niskobudžetnih filmova

Mia Bejs (Missing in Action) je kreativni producent čiji su filmovi osvajali Oskara i dva puta nominovani za prestižnu BAFTA nagradu. Tokom svoje dvadestdvogodišnje karijere producirala je preko 50 igranih i dokumentarnih filmova.

 15.30–17.00 | Jana Georgijeva | Šta nam govore agenti prodaje? 

Jana Georigijeva (Bankside Films) je radila na produkciji brojnih televizijskih programa, kao i distribuciji i režiji nekoliko filmova. "Sleeping dogs", prvi dugometražni film koji je producirala, nominovan je za Britansku nezavisnu filmsku nagradu, a prikazivan je na brojnim festivalima uključujući i Raindance Film Festival. Trenutno radi za Bankside Films kao menadžer međunarodne prodaje.  

NEDELJA 19. FEBRUAR | GALERIJA ARTGET

11.00–12.30 | Katrin Alen | VR: Prilike i izazovi

Katerin Alen je nezavisna producentkinja digitalnih medija. Njen rad je posvećen kreiranjem uzbudljivih i sveobuhvatnih iskustava za publiku, kroz koja ona (publika) uvek uči nešto novo i sagledava život iz jedne drugačije perspektive. Da bi ovo postigla ona radi u različitim formatima: aplikacije, virtuelna stvarnost, video, mediji na lokaciji, binarni audio zapisi, živa iskustva ili mešavina svega navedenog. Katrin Alen veruje da je obilje neiskorišćenog potencijala u temama iz stvarnog života i u svom daljem radu će se fokusirati na to. Organizacije sa kojima je sarađivala su BBC, Siemens, RSC, Dizni i Muzej nauke u Londonu.

13.30–14.45 | Gabrijel Dženkins | Zaboravimo na obične uređaje

Gabrijel Dženks je direktorka kompanije Abandon Normal Devices. Pre toga radila je za FACT (Fondacija za umetnost i kreativne tehnologije) kao kreativni producent i filmski programer sa velikim interesovanjem za interdiciplinarne prakse. Kao velika zagovornica toga da su festivali najznačajnija podrška za nove talente i prakse, bila je kustos i programer u brojnim inistucijama poput Tate-a, Bijenala u Liverpulu, Googlu, Simensu i BBC-u. Bila je izvršni producent dugometražnih filmova Gilijana Veringa i AL&AI, a blisko je sarađivala sa umetnicima kao što su Eva i Franko Mates, Yes Men, Oneohtrix Point i Rafael Lozano Hemer.

15.00 – 16.15 | Džejmi MošAHEBI | Srećan kraj: od VFXa do VRa

Džejmi je VR reditelj i direktor fotografije u kompaniji Happy Finish koja producira VR sadržaje za vodeće svetske brenove i agencije širom sveta.