IELTS Academic – pripremite se za visoko obrazovno okruženje

Pomoću IELTS Academic testa procenjuje se da li posedujete odgovarajući novo znanja engleskog jezika koji je potreban za akademsko, visoko obrazovno okruženje. Ovaj test odražava neke od odlika akademskog jezika i procenjuje da li ste spremni da započnete studiranje ili obuku.

Polažite ovaj test ukoliko želite da: 

 • studirate na osnovnim ili postdiplomskim studijama bilo gde u svetu,
 • aplicirate za studentsku vizu četvrtog stepena (Tier 4 Student Visa) na univerzitetu koji je Tier 4 Sponzor u Velikoj Britaniji,
 • radite u nekoj profesionalnoj organizaciji u zemlji engleskog govornog područja. 

Ukoliko aplicirate za upis na univerzitet u Velikoj Britaniji za koji je neophodno polaganje testa IELTS for UKVI (Visas and Immigration) Saznajte više o testu IELTS za UKVI.

Troškovi testa IELTS Academic:  26.000 RSD

Trajanje: 2 sata i 45 minuta.

Format: Test ima četiri dela: Slušanje, Čitanje, Pisanje i Govor. Kada se prijavite za polaganje IELTS testa pri British Council-u, test će biti obavljen u zvaničnom British Council IELTS test centru.

Usmeni test možete polagati istog dana kada i ostale delove testa, ili do nedelju dana pre ili posle ostalih delova testa. Dobićete obaveštenje unapred ukoliko se termin vašeg usmenog testa razlikuje od termina glavnog testa.

IELTS Academic test 1. deo: Zadaci slušanja

Trajanje: 30 minuta sa dodatnih 10 minuta za upisivanje odgovora na papir za odgovore.

Format: Četiri zvučna snimka sa različitim akcentima.  

Odgovore ćete upisivati koristeći: 

 • odabir između više ponuđenih odgovora,
 • povezivanje odgovarajućih stavki,
 • označavanje dijagrama
 • završavanje započete rečenice.

Slušaćete četiri zvučna snimka izvornih govornika engleskog jezika i zatim upisati vaše odgovore na niz postavljenih pitanja.

 • Snimak 1 – razgovor između dve osobe u svakodnevnom društvenom kontekstu.
 • Snimak 2 – monolog iz svakodnevnog društvenog konteksta, npr. govor o lokalnim objektima.
 • Snimak 3 – razgovor između četiri osobe u obrazovnom kontekstu ili tokom obuke, npr. univerzitetski profesor i student diskutuju o nekom zadatku.
 • Snimak 4 – monolog na akademsku temu, npr. univerzitetsko predavanje.

Ocenjivači će procenjivati vašu sposobnost razumevanja glavnih ideja i detaljnih činjeničnih informacija, mišljenja i stavova govornika, svrhu neke reči kao i vašu sposobnost praćenja razvoja ideja.

IELTS Academic test 2. deo: Zadaci čitanja

Trajanje: 60 minuta 

Format:

 • Tri duga odlomka za čitanje sa zadacima (uključujući dijagrame, grafikone ili ilustracije)
 • Tekstovi se kreću od opisnih i činjeničnih do diskurzivnih i analitičkih.

Test čitanja se sastoji od 40 pitanja, osmišljenih tako da testiraju širok spektar čitalačkih veština. Tu spadaju površno čitanje, traženje glavnih ideja, detaljno čitanje, razumevanje logičkih argumenata i prepoznavanje piščevih mišljenja, stavova i svrhe.

Ovaj deo sadrži tri dugačka teksta koji se kreću u rasponu od činjeničnih informacija do diskusija i analiza. Ovi tekstovi su uzeti iz knjiga, časopisa, magazina i novina. Njihova ciljna grupa je nespecijalizovana publika ali su prikladni i za ljude koji se upisuju na univerzitetske kurseve ili žele da ostvare status profesionalne akreditacije.

IELTS Academic test 3. deo: Pismeni zadaci

Trajanje: 60 minuta 

Format:

 • Jedan pismeni zadatak kojim se opisuje, objašnjava ili rezimira tekst ili dijagrami (minimum 150 reči)
 • Jedan zadatak pisanja eseja (minimum 250 reči).

Teme su od opšteg interesa i prikladne za testiranje kandidata koji se upisuju na osnovne i postdiplomske studije ili žele da ostvare status profesionalne akreditacije. Postoje dva zadatka:

 • Zadatak 1 – dobićete grafikon, tabelu, kartu ili dijagram a vaš zadatak je da opišete, rezimirate ili objasnite informacije svojim rečima. Od vas se može zahtevati da opišete i objasnite podatke, opišete faze procesa, kako nešto funkcioniše ili da opišete neki predmet ili događaj.
 • Zadatak 2 – pisanje eseja kao odgovora na neku tačku gledišta, argument ili problem. 

Odgovori na oba zadatka moraju biti u formalnom stilu.

IELTS Academic test 4. deo: Usmeni zadaci

Trajanje: 10 - 14 minuta

Format:

 • Intervju uživo sa vašim ispitivačem koji se sastoji iz kratkih pitanja o poznatim temama i detaljno izlaganje o jednoj temi.
 • Molimo imajte na umu sledeće: u zavisnosti od lokacije test centra, od vas se može tražiti da usmeni deo testa zakažete za neki drugi dan.

Usmeni test procenjuje vašu upotrebu govornog engleskog jezika. Svaki test se snima.

 • 1. deo - ispitivač će vam postavljati uopštena pitanja o vama i drugim opšte poznatim temama kao što su kuća, porodica, posao, studije i interesovanja. Ovaj deo traje između četiri i pet minuta.
 • 2. deo - dobićete karticu s temom o kojoj treba da govorite. Imaćete jedan minut da se pripremite pre nego što počnete da govorite najduže dva minuta. Ispitivač će vam zatim postaviti jedno ili dva pitanja na istu temu.
 • 3. deo - ispitivač će vam postaviti dodatna pitanja na istu temu. Ta pitanja će vam pružiti priliku da diskutujete o apstraktnijim idejama i pitanjima. Ovaj deo testa traje između četiri i pet minuta.

Prijavite se za polaganje IELTS Academic testa

Uspeh počinje sa IELTS-om. Ukoliko je vaš cilj da studirate ili radite u zemlji engleskog govornog područja, IELTS Academic test je pravi test za vas.

Svi mi u British Council-u smo posvećeni pružanju podrške koja vam je potrebna kako biste uspešno položili vaš test. Kada se prijavite kod nas, dobijate besplatan neograničen pristup kursu Road to IELTS Last Minute. Tu spada devet video snimaka sa savetima i tutorijalima, 100 interaktivnih aktivnosti i dva probna IELTS Academic testa za svaku od četiri veštine.

Nađi datum IELTS Academic testa 

Pre nego što se prijavite za polaganje testa, kod organizacija u kojima se prijavljujete obavezno proverite koji vam je test potreban.