Predstavi sebe i svoj rad našoj publici.

Ja sam David Mastikosa, kompozitor i viši asistent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Muziku pišem već 9 godina, prvenstveno umetničku. Većinu vremena provodim svirajući, pevajući i igrajući se sa svojom ćerkicom Ariom. Često se žalim kako ništa ne stižem da komponujem, a često sam za to sam kriv. 

Ponekad, uz pomoć muzike istražujem granice ljudske slobode. 

Zašto si odlučio da se baviš muzikom?

Do danas nisam pronašao pravi odgovor na ovo pitanje. Ono što sigurno znam, jeste da je muzika medijum, uz pomoć kojeg najlakše mogu da izrazim i istražim najdublje slojeve svoje ličnosti. Osećam da je pisanje muzike moja potreba i sa njom proživljavam radost, sreću i tugu

Kako si saznao za Envision Sound projekat i šta te je privuklo da se prijaviš za učešće na njemu?

Objavu British Council-a o programu Envision Sound, prvo sam video na News Feedu mog Facebook naloga, te mi se ona učinila proprilično nestvarno, što me i zainteresovalo da se prijavim. Par dana nakon što sam video objavu, odlučio sam da na sajtu popunim zahtevnu i iscrpnu prijavu za ovaj program, za koju smatram da je izuzetno važno da ostane kakva je i bila.

Najviše su me privukla zvučna imena i fantastični uslovi, kakve nisam odavno sreo na programima koje sam posećivao širom sveta. Pored svega toga, radovao sam se da opet posetim divni Kijev.

Preporučujemo vam da posetite Davidov youtube kanal i upoznate se sa njegovim radom: 

Kako je ovo iskustvo uticalo na tvoj dalji rad?

Za mene je ovo jedno neverovatno iskustvo, a posebno sam srećan jer sam jedan od dobitnika ovog prestižnog granta. Konkurencija je bila vrlo ozbiljna u Kijevu, stoga mi ovo priznanje još više znači. Učešće na Envision Sound 2020 mi je otvorilo mnoga vrata, a ostvario sam bezbroj različitih kontakata. Ono što je za mene najznačajnije jeste to što ću imati priliku da na novom filmu radim sa profesorkom koja predaje na čuvenom Royal College u Londonu.

Šta bi preporučio svim budućim učesnicima ovog i sličnih projekata?

S obzirom na to da pratim aktivnosti koje organizuje British Council kod nas, smatram da je izuzetna čast biti deo tima koji radi na razvoju umetnosti kroz programe British Council-a, te da se obavezno prijave. Svi moji dosadašnji kontakti sa zaposlenima u ovoj instituciji odisali su izuzetnom profesionalnošću, što je nekada itekako važno.

Spoljni linkovi