British Council već više od 80 godina radi na izgradnji temelja za prijateljsko upoznavanje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i stanovnika ostalih zemalja sveta. Svojim delovanjem na polju vizuelne umetnosti nastojimo da pronađemo nove načine povezivanja i međusobnog razumevanja, podržavamo pionirske poduhvate i kreativnost i inovaciju vizuelnih umetnika, te im pomažemo da izgrade veštine koje povećavaju sposobnost za zaradu i preduzetništvo u sektoru kulture. Uz to proširujemo granice sigurnih prostora za kreativnu razmenu i dajemo svoj doprinos istraživanjima i kulturnoj politici.

British Council već više od 80 godina radi na izgradnji temelja za prijateljsko upoznavanje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i stanovnika drugih zemalja. Delujemo širom sveta, trenutno u preko 110 država, a naš rad na polju vizuelne umetnosti obimniji je iz godine u godinu. Istovremeno nam rastu i ambicije, pa ćemo nastojati da ubuduće brojem kulturnih veza između Velike Britanije i ostatka sveta udvostručimo razmere međunarodnih aktivnosti britanskog kulturnog sektora.

Svojim radom u vizuelnoj umetnosti povezujemo ovaj sektor u Velikoj Britaniji s vizuelnim umetnicima i institucijama u celom svetu, uglavnom se fokusirajući na postavljanje i podršku projekata savremene umetnosti na područjima zemalja u razvoju. Naše osnovne delatnosti uključuju izložbe, radionice, profesionalne studijske posete i  ponudu nenadmašnog znanja i saveta o logistici međunarodne saradnje muzeja i celog sektora vizualne umetnosti. Glavni resursi našeg sektora Vizuelna umetnost obuhvataju Kolekciju British Council-a, stručnu biblioteku s ogromnim brojem publikacija o kretanjima u britanskoj umetnosti 20. i 21. veka, Britanski paviljon u Veneciji, kao i tim profesionalnih stručnjaka za vizuelnu umetnost koji ne samo da uređuje izložbe za našu globalnu mrežu, nego i nudi savete i procenu međunarodnim institucijama i pojedincima koji žele da rade u Velikoj Britaniji.

Naš najnoviji projekat – Buduće ekologije – deo je programa TU SMO, serije od pet umetničkih filmskih kompilacija i instalacija. Kustos ovog programa je Tendai Džon Mutambu, koji je TU SMO priredio za British Council i LUX, međunarodnu umetničku agenciju koja podržava i promoviše umetnički tretman pokretne slike. TU SMO ispituje kako savremeni vizuelni umetnici kroz film – koristeći biografsku i dokumentarnu građu, poeziju i prozu – istražuju teme poput nacionalnog identiteta, marginalnosti i intimnosti. Kombinacijom dokumentarnog, (naučno)fantastičnog i pesničkog manira, ova dela združuju prodorne poglede na naše okruženje, urbanu budućnost i održivost.

Teme:okoliš, ekologije i kosmologije, klimatske promene, antropocen, kolonizacija i ekstraktivna industrija, urbana budućnost i održivost.

Umetnici: Juriel Orlou, Luis Henderson, Šarlot Prodžer, Ben Rivers, Geret Džons, Lorens Lek, Bedvir Vilijams, Džejn i Luis Vilson, Elizabet Prajs.