teamLab

Šta se dešava kad kombinujete 520 kompjutera, 470 projektora i stotinak osoba koje sebe smatraju ultratehnolozima? Upravo to je odlučio da otkrije teamLab.

Ovaj japanski umetnički kolektiv (likovnih umetnika, arhitekata, matematičara i mnogih drugih profesija) još od 2001. godine pomera granice umetnosti svojim digitalnim delima, imerzivnim i često efemernim. Nakon niza izuzetno popularnih izložbi održanih širom sveta, dok se njihove atraktivne instalacije masovno dele na društvenim mrežama, ova grupa nedavno pravi ogroman iskorak i u Tokiju otvara muzej Borderless – u stvarnoj zgradi. Borderless (Bez granica) prva je institucija na svetu posvećena digitalnim umetničkim delima, i prva na svetu gde centralno mesto zauzima deljenje preko interneta.

Muzej teamLab Borderless, nedavno otvoren u tokijskoj četvrti Odaiba, prostire se na 10.000 kvadratnih metara, a otvoren je u saradnji sa Mori Building, firmom za upravljanje nekretninama koja u Japanu odavno podržava umetnički i kulturni sektor. Muzej sadrži 50 obimnih radova teamLab-a organizovanih u pet segmenata: Svet bez granica; Atletska šuma; Park budućnosti; Šuma svetiljki i Čajana En. Svi eksponati su interaktivni: reaguju na pokrete posetilaca i stvaraju prikaz svetla i boja koji se stalno menja.

„Želimo da posetioci shvate da digitalna tehnologija može da proširi koncepciju umetnosti. Umetnost koju mi stvaramo sastoji se od umetnosti i gledalaca, a prisustvo i ponašanje gledalaca utiču na umetnost.“

Među eksponatima je i Cvetna šuma: izgubljena, apsorbovana i preporođena (2017.) – soba prekrivena projekcijama cveća koje vene kad ga se dodirne ili nagazi, a raste dok posetioci mirno stoje. Šuma rezonantnih svetiljki (2016.) sastoji se od niza sijalica koje vise s plafona i menjaju boju čim im se neko približi, a Univerzum s više skokova (2018.) – prostorija s temom svemira – omogućava posetiocima da formiraju planete skakućući po elastičnom podu. teamLab kaže da je srž ovih dela ne samo želja da se premosti jaz između umetnosti i publike, već i da se inicira „pomak u odnosu između individualnih gledalaca i mase gledalaca“.

Šuma rezonantnih svetiljki, 2016 ©

teamLab

Univerzum s više skokova 2018 ©

teamLab

Kristalni univerzum, 2015 ©

teamLab

Stvarajući okruženje u kojem ljudski angažman pokreće umetnička dela, ovaj kolektiv se nada da će već i samo zajedničko prisustvo posetilaca u datom prostoru snažno doprineti njihovom iskustvu umetničkih dela, te da će gledaoci postati integralni deo tih dela.

teamLab je kreirao muzej Borderless imajući na umu ljubitelje umetnosti 21. veka; svaki eksponat je osmišljen tako da se može deliti na Instagramu. Izložbe umetničkih dela pogodnih za Instagram, kakvo je recimo „soba beskonačnih ogledala“ Jaoi Kusame, privlače brojnu publiku širom sveta i ukazuju na sve veći globalni apetit za ovom vrstomparticipativne i fotogenične umetnosti.

teamLab se fokusira na 'deljivost' zato što čvrsto veruje da internet ujedinjuje ljude. Upravo se tom temom bavi Kristalni univerzum (2015.) – kaleidoskopski lavirint visećih LED-svetala koja se menjaju dok posetitelji šetaju okolo, stvarajući ono što umetnici nazivaju „skulpturalno telo”. Za ovaj rad je ključna namenska aplikacija za pametne telefone koja korisnicima omogućava da sami oblikuju dato okruženje. „Kad kontrolišete aplikaciju, umetničko delo odmah reaguje, pomažući posetiocima da stvore prizor koji se nikad više neće ponoviti“, kažu iz ekipe teamLab. „Ovo umetničko delo je omogućeno zahvaljujući internet konekciji.“

Čineći posetioce sastavnim delom prvog svetskog muzeja digitalne umetnosti, teamLab pokazuje kako zajedništvo tehnologije i umetnosti može da posluži i zbližavanju ljudi. „Nadamo se da će ova izložba podstaknuti na preispitivanje odnosa ljudi prema prirodi, kao i njihovog odnosa prema svetu“, kaže teamLab. Pored toga, Borderless nudi i alternativno viđenje načina na koji se ubuduće možemo odnositi prema kulturnim prostorima i s njima komunicirati, te istražuje ulogu koju će u toj transformaciji odigrati tehnologija i internet.

Spoljni linkovi