Preko 120 predavača iz Srbije, regiona i Velike Britanije podelilo je svoja iskustva i ideje sa publikom na konferenciji u sklopu događaja "Nove tehnologije u obrazovanju 2016". Na ovoj stranici saznajte ko su bili neki od govornika i o čemu su to sve govorili tokom svojih predavanja.

Ovde možete pogledati ko su bili predavači na prošlogodišnjoj konferenciji. Pogledajte i snimke nekih od prošlogodišnjih predavanja i preuzmite prezentacije koje su korišćene.

Među konferencijskim predavačima su bili:

Alan Mekenzi

E-bezbednost: angažovanje cele školske zajednice 

27. FEBRUAR OD 12.15 | SALA "ENTER"

Ova prezentacija će pokušati da ukloni strah od tehnologije i način razmišljanja prema kome upotreba tehnologije predstavlja rizično ponašanje. Tokom prezentacije biće iznete ideje o tome kako predavači mogu da podučavaju decu tako da steknu znanje i samopouzdanje, umesto da ih uče različitim pravilima i definicijama. 

Alan je nezavisni konsultant koji uglavnom radi u oblasti obrazovanja sa akcentom na bezbednost na internetu. Veruje da zabrana korišćenja tehnologije zapravo ne smanjuje rizik po decu, već da za to služi edukacija koja im omogućava da prepoznaju i odgovore na rizik dok uživaju u koristima koje nam tehnologija pruža.

Alehandro Armelini | @alejandroa

Staro vino i nove boce: gde je nestala inovacija?

27. FEBRUAR OD 11.30 | SALA "INSERT"

Inspirisanje promene kroz izuzetnost u visokom obrazovanju

27. FEBRUAR OD 16.45 | SALA "SPACE"

Univerzitet u Northemptonu trenutno prolazi kroz velike promene.  Fokus na uticaj na lokalnu zajednicu, zajedno sa kulturom koja podrazumeva inovativne načine učenja koji su fokusirani na studente, samo su neki od faktora koji doprinose velikom uspehu ove ustanove. 

Alehandro je zadužen za stalno razvijanje novih načina za povećanje kvaliteta učenja i predavanja na univerzitetu, gde radi u okviru Institute of Learning and Teaching in Higher Education. Ovaj institut je otvoren da bi se povećao kvalitet nastave kroz promociju, podršku i istraživanje u oblasti pedagoških promena i inovacija u učenju.

Aleksa Popadić

Mali projekat iz geografije - Države Evrope

27. FEBRUAR OD 10.00 | SALA "ENTER"

Prezentacija prikazuje kako učenici mogu da prouče izvore informacija, predstave ih na vizuelno zanimljiv način i izrade nastavne materijale koristeći IKT. Koristeći veb alat Majndomo za izradu mapa uma i popularnu društvenu mrežu Fejsbuk za komunikaciju i saradnju sa drugim učenicima i nastavnikom, učenici uče i stvaraju nastavne materijale koji olakšavaju učenje i čine ga zanimljivijim.

Aleksa je nastavnik geografije i građanskog vaspitanja iz Kraljeva. Osnovne i master studije završio je na Geografskom fakultetu u Beogradu. Osam godina radi kao nastavnik, trenutno u dve kraljevačke osnovne škole. Redovno se stručno usavršava, inovira nastavni proces, objavljuje stručne i naučne radove. Sa uspehom je učestvovao na konkursima „Digitalni čas“. 

Alesandro Brolpito

ETF studija slučaja o digitalnom i onlajn učenju u stručnom obrazovanju

27. FEBRUAR OD 15.45 | SALA "SPACE"

Evropska trening fondacija je agencija Evropske unije koja pomaže zemljama u tranziciji da iskoriste potencijal ljudskog kapitala kojim raspolažu kroz reforme obrazovanja i sistema zapošljavanja. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sprovela je istraživanje kojim je analizirala i podržala digitalno i onlajn učenje u stručnom obrazovanju.

Alesandro ima preko 20 godina iskustva u radu sa IKT i dugo je radio na razvoju različitih softvera i baza podataka, a zatim i kao poslovni analitičar i menadžer projekata. Danas kombinuje procesnu analizu i IKT rešenja kako bi pomogao organizacijama da sprovedu inovacije i budu efikasnije i efektivnije u svom radu sa partnerima.

Ante Čurlin

Put oko sveta za 60 minuta

27. FEBRUAR OD 11.45 | SALA "ALT"

Onlajn putovanje koje vam omogućuje da posetite znamenite gradove, istorijska mesta, okeanske dubine, vulkane, planine, satelite ili svemirsku stanicu. Projekat je realizovan uz više interaktivnih kvizova znanja, zanimljivosti, matematičkih i statističkih modula i drugih interaktivnih modula koji povezuju mnoge predmete u osmogodišnjem obrazovanju. 

Ante je radio u nekoliko naučnih institucija, kao što je Institut za nuklearne nauke Vinča, pre nego što je postao nastavnik u osnovnom obrazovanju.

Anđelka Petrović

Vikidahije

27. FEBRUAR OD 14.45 | SALA "ENTER"

Pesma "Početak bune protiv dahija" je teška svakom osmaku – duga je i puna nepoznatih reči i pojmova. Nastavnici informatike i srpskog jezika pomislili su da bi ova pesma možda mogla postati zabavno gradivo ako uključe savremene tehnologije u njenu obradu. Spojili su lepo i korisno i deca su kreirala wiki stranicu posvećenu ovoj pesmi.

Anđelka je diplomirala i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radi kao profesor srpskog jezika i književnosti i građanskog vaspitanja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Voli i prati primenu savremenih tehnologija u nastavi.

Biljana Marić | Jasna Ristić

Laboratorijske vežbe u inkuzivnom obrazovanju uz pomoć android aplikacije

27. FEBRUAR OD 09.30 | SALA "INSERT"

U srednjim školama, širom Republike Srbije, sve je veći broj učenika koji nastavu podađaju po individualnom obrazovnom planu. Obrazovni predmeti hemija i tehnika rada u laboratoriji za obrazovni profil Prehrambeni tehničar u Srednjoj hemijskoj školi imaju u okviru nastavnih planova laboratorijske vežbe. Rad daje prikaz izvođenja laboratorijskih vežbi za IOP uz upotrebu GELP aplikacije.  

Branijeta Kondžulović | Tatjana Tomić Đorović | Marija Veličković

Učimo da učimo uz primenu novih tehnologija

26. FEBRUAR OD 14.45 | SALA "ENTER"

Projekat "Učimo da učimo - Misli avangardno!" realizovan je u korelaciji predmeta srpski jezik i književnost i dizajn proizvoda od kože. Ciljevi projekta su bili razvijanje kritičkog mišlјenja, rad u timu, informatička pismenost, aktivno učenje, umeće prezentovanja i afirmacija postignuća.

Branko Lučić

U govornoj interakciji sa računarskom igrom

26. FEBRUAR OD 11.00 | SALA "INSERT"

Razvoj računarskih govornih tehologija za srpski jezik je omogućio formiranje govornih sadržaja po kvalitetu veoma bliskih prirodnom govoru. Primenom računarske TTS i ASR tehnologije za srpski jezik, može se unaprediti interaktivnost softvera namenjenog nastavi, a kreiranog u školi. Kao primer biće predstavljena računarska obrazovna igra Lugram.

Branko je nastavnik matematike u Srednjoj stručnoj školi u Crvenki. Pre nego što je počeo da predaje radio je u oblasti IKT kao programer, projektant i sistem inženjer. Autor je obrazovne igre Lugram u kojoj se primenjuju računarske govorne tehnologije za srpski jezik.

Čaba Vereš

Evropska nedelja programiranja u Srbiji

27. FEBRUAR OD 12.00 | SALA "ALT"

Evropska nedelja programiranja održana je u Srbiji sa mnogo događaja o programiranju i informacionim tehnologijama. Više od 160 događaja je omogućilo deci u osnovnim i srednjim školama da stupe u kontakt sa svetom programiranja. Srbija je po broju dešavanja na desetom mestu od 44 države koje su učestvovale i zahvaljujuci nastavnicima i predavačima nedelja programiranja je bila veliki uspeh.

Čaba je nastavnik u Politehničkoj školi u Subotici i ambasador nedelje programiranja za Srbiju. Cilj mu je da promoviše informatičku svest i veštine potrebne za 21. vek i da obrazuje i deli svoje znanje i iskustvo vezano za informacione tehnologije i programiranje